NRK Meny
Normal

NRK kutter drastisk i Birken-sendingen

NRK krymper årets sending fra Birkebeinerrennet og begrunner det med at Birken-feberen ikke lenger er like stor.

Birkebeinerrennet

FORANDRING: I år blir det færre bilder av turløpere når NRK kutter i sendingen fra Birkebeinerrennet. Rettighetene skal også ha blitt forsøkt solgt til TV2, men uten hell.

Foto: Birkebeinerrennet

NRK har i flere år sendt svært mye TV fra Birkebeinerrennet som går mellom Rena og Lillehammer. I mange år ble det produsert et eget magasinprogram fra rennet. De siste årene har det vært flere timers sending på selve renndagen, med fokus på både eliten og bredden.

Rune Haug

ENDRINGER: Sportsredaktør i NRK, Rune Haug, vil ikke prioritere å sende like mye fra Birken som tidligere.

Foto: NRK

Men i år har NRK kuttet kraftig. Det blir kun sending fra eliten grytidlig på morgenen, og svært få innslag fra alt det andre som skjer på Rena, over fjellet og på Lillehammer.

– Birken-feberen var årsaken til at vi tidligere har satset ekstra tungt på Birkebeinerrennet. Men nå som Birken-feberen ikke lenger er så tilstede, prioriterer vi annerledes i år, sier sportsredaktør Rune Haug.

Nei fra TV2

Etter at eliten er i mål ved 10-tiden 21. mars, prioriterer NRK heller verdenscupfinaler andre steder i verden. Etter det NRK Hedmark og Oppland erfarer skal statskanalen også ha forsøkt å selge rettighetene videre til TV2. Men konkurrenten skal ha sagt nei.

– Birken-rettighetene har ikke vært på TV2s radar, sier sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV2.

Jo Gunnar Ellevold, leder i Birken AS

IKKE FULLT: Jo Gunnar Ellevold i Birken har fortsatt mange ledige plasser til årets renn.

Foto: Dag Kessel / NRK

I år er det mindre interesse rundt Birkebeinerrennet. To uker før rennet er det fortsatt 3.000 ledige plasser, og Birken-sjef Jo Gunnar Ellevold sier til NRK at det nå nesten ikke kommer inn flere påmeldinger.

– Jeg vil ikke avskrive Birken. Arrangementet står sterkt, og vil trolig komme tilbake og bli populært igjen, sier Vegard Jansen Hagen.

Høye kostnader

TV2 har i flere år vist alle de andre langløpene i langrenn, som blant annet Vasaloppet. Men Birken har ikke TV2 ønsket å vise, blant annet fordi det er svært dyrt å produsere et arrangement som går over flere fjelltopper mellom Østerdalen og Gudbrandsdalen.

– Dersom TV2 skal vise Birken må produksjonskostnadene diskuteres, sier Jansen Hagen.

NRK har rettighetene til å vise Birkebeinerrennet også neste år. Men fra 2017 er rettighetene i spill. Da blir Birken-rettighetene også en del av Ski classics, og ikke en del av rettighetspakken til Norges skiforbund.

– Det er andre skirettigheter vi vurderer som mer interessante enn langløpene i Ski-classics. Men det er ikke dermed sagt at de er uinteressante for NRK, sier Rune Haug.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Trailere kolliderte i Hedmark

  To trailere har kollidert på riksvei 3 ved Lonåsen nord for Tynset i Hedmark. Nødetatene er på vei til stedet. To personer undersøkes av helsepersonell.

  Laster Twitter-innhold
 • Ung mann kjørte uten førerkort

  Politiet i Innlandet stoppet lørdag kveld en ung mann i Lillehammer, som kjørte bil uten å ha gyldig førerkort. Forholdet blir anmeldt.

 • Øyertunellen stengt

  E6 skal være stengt i Øyertunellen i retning Lillehammer, melder vegtrafikksentralen øst på Twitter lørdag kveld. Årsaken skal være at det ligger gjenstander i vegbanen.