NRK Meny
Normal

FNs spesialutsending: – Et lite mirakel

Norsk Rødt Fe er i vinden i Bosnia. En tidligere bosnisk flyktning i Gjøvik arrangerte fredag en konferanse "som kan starte et nytt kapittel i Bosnia-Herzegovina."

Fra v.: Valentin Inzko, Jusuf Arifagic og Sverre Bjørnstad.

KONFERANSE MED HÅP: Fra v.: FNs spesialutsending Valentin Inzko, Jusuf Arifagic og Sverre Bjørnstad.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Torsdag åpnet Jusuf Arifagic verdens største NRF-fjøs med over 400 NRF-kyr importert fra Norge. Fredag arrangerte han en konferanse om Norsk Rødt Fe i Bosnia der bønder og næringsliv fra hele Balkan er representert.

– Bosniere må lykkes i Bosnia

I Bosnia er det mye historie, mye politikk, men ikke mye økonomi... La oss håpe at dette nå snur, og at dyktige mennesker herfra ikke bare har suksess i utlandet, men også i hjemlandet, sier Valentin Inzko, som er FNs spesialutsending til Bosnia.

Inzko karakteriserte konferansen som et lite mirakel.

Jeg tror han vil lykkes.

Sverre Bjørnstad, administrerende direktør i Geno

Selskapet Geno i Hamar, som driver avl av storfe, håper at etableringen av storfjøset og konferansen som fulgte etterpå, kan gi gode inntekter til selskapet.

– Dette ser lovende ut, men det er viktig å understreke at det kreves mye kompetanse for å få dette til å lykkes. Men det tror jeg Jusuf Arifagic klarer, sier Sverre Bjørnstad, administrerende direktør i Geno.

Adm. dir. i Geno, Sverre Bjørnstad

Adm. dir. i Geno, Sverre Bjørnstad, under NRF-konferansen i Bosnia.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Utstillingsvindu for Geno

– Dette kan bli et utstillingsvindu for oss på Balkan, i en region der det er over 2 millioner kuer. Det å satse videre på produksjon her er svært interessant for oss, vurdert ut fra helt vanlige forretningsmessige kriterier.

– Hvorfor bør bøndene her skifte over til NRF?

– NRF-kua er ei kostnadseffektiv ku med et høyt produksjonspotensiale. Det er mye som skal stemme hvis du skal drive med intensiv produksjon, og da er det viktig å ha ei ku som er lettstelt.

- Norge har også vært et fattig land

Jusuf Arifagic mener at det han har lært om norsk historie har vært god motivasjon mens forberedelsene har pågått.

– Jeg sier til andre bosniere at Norge også var et fattig land etter 2. verdenskrig, og at det er nordmenn som har bygget opp alt det vi har i dag i Norge.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Treningspause for Johaug

  Therese Johaug har tatt en lang pause i treningen ettersom hun fikk skjerpet dopingstraffen med tre måneder og må stå over hele sesongen. Hun sier til VG at hun må jobbe for å finne seg sjøl igjen. Hun er fast bestemt på å komme tilbake neste vinter.

  Therese Johaug
  Foto: Håvard G. Hagen / NRK
 • Menighetsråd kan miste makt

  Regjeringen har sendt på høring et forslag til ny kirkelov. 1200 menighetsråd og kirkelige fellesråd landet rundt kan miste lokal makt og pengestøtte. All kirkelig aktivitet kan også bli styrt fra Kirkemøtet og kirkens sentralforvaltning i Oslo.

 • Dømt for å ha tent på hus

  To menn i 20-åra er dømt for å ha tent på en bolig på Jevnaker i mai 2014. Det skriver Hadeland. Huset var tomt og ble brukt som en avlastningsbolig for barn. Ifølge avisa slipper de to å sone i fengsel på grunn av tungtveiende personlige forhold.