NRK Meny
Normal

Legger ned Nortura i Rendalen

Konsernstyret i Nortura besluttet i dag å legge ned driften i Rendalen. Dette var dermed spikeren i kista for 38 arbeidsplasser.

Nortura Rendalen

Det var tomme lokaler hos Nortura i Rendalen i dag.

Foto: Kurt Sivertsen / NRK

Nortura bestemte seg i dag for å legge slakteriet i Rendalen med 38 arbeidsplasser. Styreledelsen besluttet også å legge ned slaktelinja i Sarpsborg.

– Det er beklagelig at dette vil få konsekvenser for noen av våre medarbeidere i Sarpsborg og Rendalen. Vi vil bruke ressurser på å gjøre belastningen og overgangen så liten som mulig. Blant annet vil vi bidra til at ansatte kan komme over i annet arbeid», sier styreleder Sveinung Svebestad i en pressemelding.

De 38 arbeidsplassene i Rendalen tilsvarer om lag 8000 arbeidsplasser i Oslo.

– En katastrofe

Ordfører Norvald Illevold i Rendalen er ikke fornøyd med Norturas håndtering. Bedriften har gått med overskudd i mange år og ordføreren stusser over vurderingene som har blitt gjort.

– Å miste så mange arbeidsplasser er en katastrofe. Kommunen er i dialog med Nortura om å overta anlegget, og jeg vil ta kontakt med dem i morgen for å se hva som kan gjøres.

De ansatte sitter nå i et informasjonsmøte med ledelsen der de blir fortalt om hvordan avviklingen av bedriften vil foregå og hva slags tilbud de vil få i forbindelse med oppsigelse eller omplassering.

Kantina Nortura, rendalen

De ansatte fikk den tunge beskjeden inne på kantina.

Foto: Kurt Sivertsen / NRK

Overkapasitet

Konsernledelsen forklarer at det er store kostnader som gjør at selskapet velger å legge ned avdelingen i Rendalen.

– På bakgrunn av et høyt kostnadsnivå i Norge, sterk konkurranse og prispress i dagligvarehandelen, må vi gjøre tiltak for at Nortura også i fremtiden skal ha en konkurransedyktig norsk matvareproduksjon, sier Svebestad.

Allerede i juni varslet konsernsjef Arne Kristian Kolberg at det er nødvendig å se på Norturas industristruktur på rødt kjøtt for å styrke deres konkurransekraft.

– Overkapasitet, økende marginpress og økt konkurranse krever en effektiv og stram fabrikkstruktur. Vi er nødt til å sikre at vi er en konkurransedyktig aktør i norsk matindustri også i framtida. Det skylder vi både bøndene, forbrukerne og våre medarbeidere, sa Kolberg da.

I dag fikk han altså styret i selskapet med seg på dette.

Alternativ drift

Rendalen kommune har jobbet hardt også mot regjeringen for at anlegget skal bestå. Kommunen har hele tiden hevdet at de jobber med en alternativ plan for anlegget, men det er ikke kjent hva denne planen består av.

Nortura eier produksjonslokalene, men som følge omstillingsloven kan selskapet bli nødt til å selge for å gi plass til etablering av en ny bedrift.

Konsernledelsen vil legge ned avdelingen med 40 ansatte.

Nortura har varslet nedleggelser i Rendalen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vogntog fast på Fv 51 ved Randen

    Et vogntog står i bakkene opp fra Rv 15 mot Valdresflya. Et kjørefelt åpnet, vogntoget må legge på kjetting før det får kjøre videre.

  • Storhamar tapte mot Fredrikstad

    Storhamar hadde muligheten til å klatre tilbake på tabelltoppen i eliteserien med borteseier mot Fredrikstad, men tapte 24-28. Heidi Løke ble kampens toppscorer med sju fulltreffere, men det holdt altså ikke. Dermed blir Storhamar værende på annenplass i serien inn i VM-pausen, siden Vipers har bedre målforskjell.

  • Champions League-tap for Elverum

    Elverum tapte 25-35 mot danske Skjern i Champions League i håndball søndag kveld. Elverum ligger nå på 4. plass i sin gruppe med 8 poeng.