NRK Meny
Normal

Norske elgjegere blir stadig eldre

Norske elgjegere er i ferd med å få grått hår. Gjennomsnittsalderen blant jegerne har sakte men sikker gått oppover de siste årene.

Jeger, elgjeger

OVER 50 ÅR: 45 prosent av de drøyt 60.000 elgjegerne i Norge har passert 50 års alder, viser tall fra Statistisk sentralbyrå for jaktåret 2012/20113.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Fylkessekretær i Hedmark Jeger og Fisk, Ole Mattis Lien, mener det er flere årsaker til forgubbingstendensen blant landets elgjegere.

– Jeg tror mange går på jakt fortsatt, men det er mer småviltjakt og terskelen for å komme med på storviltjakt den har økt. Mange føler det som et litt mer alvor å gå på storviltjakt, og når du kanskje ikke har vært med faren din eller bestefaren din på jakt så er det et steg å ta og begynne med storviltjakt, sier Lien.

Han mener tradisjonell elgjakt også taper i kampen mot mange konkurrerende aktiviteter og tilbud i det moderne samfunnet,

– Pris er nok også en årsak. Det er forholdsvis kostbart å komme seg på storviltjakt både når det gjelder utstyr og ikke minst så er det prisen på jakta er mange steder ganske høy, sier Lien.

I jaktåret 2007/2008 var det registrert til sammen 56.910 aktive elgjegere i Norge, og av disse var 42,6 prosent over 50 år gamle. Fem år senere, i 2012/2013, var det registrert 60.880 aktive elgjegere, og 45 prosent av disse var over 50 år gamle, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Mener elgjakt er kjedelig

Frank Sparby

VELGER BORT ELGJAKT: Frank Sparby fra Kongsvinger er en av mange jegere som foretrekker småviltjakt i stedet for elgjakt.

Foto: Vera Wold / NRK

Flere småviltjegere NRK har pratet med, mener at elgjakt er kjedelig, tidkrevende og binder opp ferie og helger. Istedenfor å sitte på en stubbe vil de ha ei fleksibel og aktiv jakt.

– Jeg jakter overhode ikke noe elg. Elgjakta sånn som den er her i distriktet hos oss er fryktelig, fryktelig kjedelig. Det er veldig, veldig lite slepphundjakt, Det er lite «action». Jeg vil ha ting til å skje rundt meg hele tiden, sier Frank Sparby fra Kongsvinger.

Rifla og hagla hans er flittig i bruk både på bane og i terrenget. Ofte jakter han utenlands, selv om han bor i et eldorado både for storvilt og småvilt.

– Det har jo blitt sånn nå at når du først skyter en elg, så er det fryktelig mye arbeid for å få den ut og ta vare på alt du har lagt i bakken da. Det er litt enklere med småviltet. Det er bare å henge det på ryggsekken eller ta det over skulderen og så går vi hjem, sier Sparby.

Trenger mange jegere

Hedmark har flest elgjegere i landet, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. I Kongsvinger var over halvparten av de som betalte jegeravgift for å jakte elg siste sesong over 50 år. Det er en økning på 6 prosent på få år.

Forgubbingen blant elgjegerne kan få konsekvenser, mener fylkessekretær Ole Mattis Lien.

– Det er klart at vi trenger rekruttering hele tiden for å klare og ta ut elgstammen. Det ble vel skutt over 7000 elg i Hedmark i fjor, og det er klart det skal mange jegere til for å klare å ta ut den elgstammen, sier Lien.

Norges Jeger og fiskerforbund har satt inn flere tiltak for å gjøre elgjakta mer attraktiv for yngre jegere.

– Ja, vi har hatt fokus på dette ganske lenge. Vi har samarbeidet med Statskog der vi har opplæringsjakt på to terreng i Hedmark Ett for ungdom og nybegynnere og ett for damer. Og jeg vet at det finnes tilsvarende tiltak både hos lokalforeninger og ellers i landet, sier fylkessekretær Ole Mattis Lien.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Valdresflya åpen

    Valdresflya ble åpnet klokka åtte i dag. Den vil være nattestengt mellom 20.00 og 08.00.

  • Gjøvik Sp ja til sjukehus i Moelv

    Gjøvik senterparti sier JA til storsjukehus i Moelv. Det skriver OA. De er lei alt styret rundt lokaliseringen av det nye sjukehuset. De mener at Gjøvik by vil nyte godt av et sjukehus med mange arbeidsplasser rett over Mjøsa.

  • Ja til Dæhlis Alvdalsplaner

    Flertallet i kommunestyret i Alvdal sa i går kveld ja til Bjørn Dæhlis planer på Steimosletta. Skikongen vil invistere 200 millioner i detaljehandel der. Kommunestyret har vært splitta fordi de er redd det vil gå ut over handel i sentrum.