Hopp til innhold

Norske elgjegere blir stadig eldre

Norske elgjegere er i ferd med å få grått hår. Gjennomsnittsalderen blant jegerne har sakte men sikker gått oppover de siste årene.

Jeger, elgjeger

OVER 50 ÅR: 45 prosent av de drøyt 60.000 elgjegerne i Norge har passert 50 års alder, viser tall fra Statistisk sentralbyrå for jaktåret 2012/20113.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Fylkessekretær i Hedmark Jeger og Fisk, Ole Mattis Lien, mener det er flere årsaker til forgubbingstendensen blant landets elgjegere.

– Jeg tror mange går på jakt fortsatt, men det er mer småviltjakt og terskelen for å komme med på storviltjakt den har økt. Mange føler det som et litt mer alvor å gå på storviltjakt, og når du kanskje ikke har vært med faren din eller bestefaren din på jakt så er det et steg å ta og begynne med storviltjakt, sier Lien.

Han mener tradisjonell elgjakt også taper i kampen mot mange konkurrerende aktiviteter og tilbud i det moderne samfunnet,

– Pris er nok også en årsak. Det er forholdsvis kostbart å komme seg på storviltjakt både når det gjelder utstyr og ikke minst så er det prisen på jakta er mange steder ganske høy, sier Lien.

I jaktåret 2007/2008 var det registrert til sammen 56.910 aktive elgjegere i Norge, og av disse var 42,6 prosent over 50 år gamle. Fem år senere, i 2012/2013, var det registrert 60.880 aktive elgjegere, og 45 prosent av disse var over 50 år gamle, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Mener elgjakt er kjedelig

Frank Sparby

VELGER BORT ELGJAKT: Frank Sparby fra Kongsvinger er en av mange jegere som foretrekker småviltjakt i stedet for elgjakt.

Foto: Vera Wold / NRK

Flere småviltjegere NRK har pratet med, mener at elgjakt er kjedelig, tidkrevende og binder opp ferie og helger. Istedenfor å sitte på en stubbe vil de ha ei fleksibel og aktiv jakt.

– Jeg jakter overhode ikke noe elg. Elgjakta sånn som den er her i distriktet hos oss er fryktelig, fryktelig kjedelig. Det er veldig, veldig lite slepphundjakt, Det er lite «action». Jeg vil ha ting til å skje rundt meg hele tiden, sier Frank Sparby fra Kongsvinger.

Rifla og hagla hans er flittig i bruk både på bane og i terrenget. Ofte jakter han utenlands, selv om han bor i et eldorado både for storvilt og småvilt.

– Det har jo blitt sånn nå at når du først skyter en elg, så er det fryktelig mye arbeid for å få den ut og ta vare på alt du har lagt i bakken da. Det er litt enklere med småviltet. Det er bare å henge det på ryggsekken eller ta det over skulderen og så går vi hjem, sier Sparby.

Trenger mange jegere

Hedmark har flest elgjegere i landet, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. I Kongsvinger var over halvparten av de som betalte jegeravgift for å jakte elg siste sesong over 50 år. Det er en økning på 6 prosent på få år.

Forgubbingen blant elgjegerne kan få konsekvenser, mener fylkessekretær Ole Mattis Lien.

– Det er klart at vi trenger rekruttering hele tiden for å klare og ta ut elgstammen. Det ble vel skutt over 7000 elg i Hedmark i fjor, og det er klart det skal mange jegere til for å klare å ta ut den elgstammen, sier Lien.

Norges Jeger og fiskerforbund har satt inn flere tiltak for å gjøre elgjakta mer attraktiv for yngre jegere.

– Ja, vi har hatt fokus på dette ganske lenge. Vi har samarbeidet med Statskog der vi har opplæringsjakt på to terreng i Hedmark Ett for ungdom og nybegynnere og ett for damer. Og jeg vet at det finnes tilsvarende tiltak både hos lokalforeninger og ellers i landet, sier fylkessekretær Ole Mattis Lien.

Flere saker fra Innlandet