NRK Meny
Normal

Norsk ulv illegalt avlivet i Sverige

- En klassisk, illegal avlivning, sier rovviltforsker Petter Wabakken.

Ulv
Foto: Frode Meskau / NRK

Ulvetispa fra Varåa-reviret sør-vest i Trysil ble avlivet på Höljessjön i Nord-Värmland i Sverige like før påske. Saken etterforskes av politiet i Sverige.

- Klassisk

Ulvetispa var avkom fra det første første kullet av den finsk-russiske hannulven i det helnorske Kynnareviret i Elverum. Tispa har dermed de verdifulle finsk-russiske genene som anses som svært viktige for bevaring av den norske ulvestammen.

Det var svenske forskerkolleger av Wabakken som fant den døde ulvetispa like før parringstida før påske.

- De sporet ulveparet på snøen på Höljessjön. Der fant de den døde tispa. Innsamlet blod og DNA-analyser tyder klart på at den 50 prosent finsk-russiske tispa ble illegalt avlivet ute på sjøen, sier Wabakken.

Ny partner?

Wabakken sier at hannulven i Varåa-reviret ikke observert etter at de fant den døde tispa. Spørsmålet forskerne stiller seg, er om også den er skutt.

Nå lurer Wabakken og hans svenske kolleger på om hannulven har fått ny partner. I tilfelle kan det være Osen-tispa. Den fikk nytt GPS-halsbånd i vinter, og kan følges hele døgnet. Tispa bruker nå i alle fall et område som dekker de sørlige deler av Trysil, nordøstre Värmland og Dalarnas län.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.