NRK Meny
Normal

Norsk ull er gull for Uldvarebedrift

LILLEHAMMER (NRK): 60 prosent av ulla til bunadsstoff fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik kommer nå fra norske sauer. For to år siden ble all ull importert fra utlandet.

Gudbransdalens Uldvarefabrik

NORSK ULL: Administrerende direktør Jan Skrefsrud og teknisk direktør Ragnvald Svarstad på Gudbrandsdalens Uldvarefabrik med ull fra norske sauer.

Foto: Dag Kessel / NRK

Det er full fart i produksjonshallen i Gudbrandsdalens Uldvarefabrik i Lillehammer. Stoff til norske bunader produseres i stor stil.

Den tradisjonsrike bedriften fra 1887 har i flere tiår importert praktisk talt all ull fra utlandet. Hovedsakelig fra Australia.

Klar strategi bak valget

Men nå er det slutt. 60 prosent av all ull til produksjon av bunadsstoffer kommer nå fra norske sauer.

Og dette er ikke resultat av en ullen og uklar strategi. Ledelsen ved bedriften sier at det er både idealisme og forretningssans som ligger bak.

– Det har vært forretningsmessige prinsipper og lønnsomhet i produksjonen som har gjort at vi har endret oss. Når det viser seg at det er mulig å få tak i norsk ull med tilsvarende god kvalitet, så er det helt klart at vi ønsker å bruke norsk ull, sier administrerende direktør Jan Skrefsrud.

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik sparer også en del fraktkostnader ved å gjøre dette, innrømmer direktøren.

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik

BUNAD: Norske sauer bidrar nå i mye større grad til ullstoffet i bunadene som lages.

Foto: Dag Kessel / NRK

Dårlig sortering til nå

Så kan man jo lure på om ikke norsk ull har vært bra nok tidligere, og det har den faktisk.

Problemet har rett og slett vært manglende sortering av de cirka ti prosentene av den reneste ulla fra norske sauer.

– Det har rett og slett ikke vært tilgjengelig. Forbrukersamvirket har ikke hatt sortering som har gjort det mulig å få fram den ønskede kvaliteten, sier Skrefsrud.

– Hvorfor har det tatt så lang tid å få til en slik sortering?

– Man har ikke klart å se potensialet i det, tror jeg. Nå har jo vi også mulighet til å bruke denne ulla også i møbelstoffer slik at vi kan ta ut et langt større volum når det først er tilgjengelig, avslutter Uldvare-direktøren.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar

  Storhamar ishockey har mandag signert 24 år gamle Phil Marinaccio fra Canada. Det skriver klubben på sine nettsider. Trener Fredrik Söderström sier at kanadieren er en ung, ambisiøs spiller med et interessant potensiale. Storhamar topper eliteserien etter at det er spilt 13 kamper.

  Storhamar
  Foto: TV 2
 • Utforkjøring i Garmo

  En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

 • Store mengder overgrepsbilder

  I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet et familiemedlem. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.