NRK Meny
Normal

Norsk politi får ikke reise til Italia

– Representanter fra Kripos og politiet i Vestoppland sto klare til å reise, men ble stoppet, sier retts- og påtalesjef Linn Hilde Fosso. Italiensk lov krever en rettskjennelse først.

Siktet for drap på 17-åring i Grua

Den drapssiktede afghaneren på flukt.

Foto: Overvåkningskamera, Oslo bussterminal/Politiet

Italiensk lov krever rettskjennelse før en pågrepet person kan avhøres. Inntil den foreligger har heller ikke norsk politi fått tillatelse til å reise til Italia.

Dermed blir det ingen avhør av den drapssiktede mannen i dag.

– Vi hadde folk klare til å reise, men ble stoppet. Det må vi bare respektere, sier retts- og påtalesjef Linn Hilde Fossmo i Vestoppland.

Avslørt av mobilspor

Italiensk politi pågrep den 28 år gamle mannen som er siktet for Grua-drapet i Roma i går.

Ved hjelp av mobilspor og dataspor klarte de å finne mannen og den to år gamle datteren på en cafe i Roma. Det var sekunder om å gjøre.

Les mer om hva som førte til pågripelsen her:

28-åringen har vært etterlyst internasjonalt etter drapet på Grua onsdag i forrige uke. Den 2 år gamle jenta har vært savnet.

28-åringen er far til barnet, mens drapsofferet var moren.

Via Danmark og Tyskland til Italia

Politiet fikk flere tips om flukten til mannen og den lille jenta etter at de gikk ut med bilder av de to.

Blant annet viste overvåkingskameraer at mannen kjøpte bussbilletter ut av Norge. Senere ble de to observert på toget mellom København og Hamburg.

Da italiensk politi fant dem i Roma søndag, var den lille jenta i god behold. Hun blir nå tatt hånd om i Italia, før hun etterhvert blir sendt tilbake til Norge.

Godt samarbeid med italiensk politi

Linn Hilde Fosso

Retts- og påtaleansvarlig, Linn Hilde Fosso, sier de ble stoppet fra å reise til Roma i dag.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Politiet i Vestoppland roste tidligere i dag samarbeidet med italiensk politi.

– Vi har et utmerket samarbeid med italiensk politi. De har vært veldig villige til å sette ressurser på saken og har gjort en strålende jobb, sier Fossmo.

Når formaliteter i Italia nå hindrer dem i å reise til Roma for å avhøre mannen selv, må de bare vente.

Det kan ta flere dager før formalitetene rundt utlevering til Norge går i orden. Og når mannen først skal avhøres, er det usikkert om det blir av italiensk eller norsk politi i første omgang.

Familie på Hadeland

Den to år gamle jenta som var savnet etter drapet på den 17 år gamle moren, kommer til å bli tatt hånd om av barnevernet i Norge. Moren hadde fått asyl i Norge.

Drap på 17-åring Lunner

Den 17 år gamle kvinnen ble drept på Grua på Hadeland.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

To ansatte i barnevernet står også klare til å reise til Roma for å hente 2-åringen tilbake til Norge.

Drapsofferet og datteren var på besøk hos nær familie på Grua på Hadeland da drapet skjedde og 2-åringen har altså familie der.

Det er ikke kjent hvor jenta skal bo når hun kommer til Norge.

Pressekonferanse i Roma

Tidligere i dag holdt politiet i Roma en pressekonferanse om pågripelsen.

Se og les mer her:

Italiensk politi holdt i dag en pressekonferanse om den pågrepne afghaneren som var ettersøkt i forbindelse med drapet på en 17 år gammel kvinne på Hadeland forrige uke.

Pressekonferanse om Lunner-drapet

Flere saker fra Hedmark og Oppland

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Lundby i ledelsen

    Maren Lundby fra Kolbu fortsetter å imponere, og leder etter første omgang i dagens verdenscuprenn i hopp. Hun fikk trekk av dommeren etter en ustø landing, men leder likevel med 7 poeng.

  • Stoppet med hasj i bilen

    En bilfører ble i natt stanset av politiet på Fylkesvei 222 i Hamar, mistenkt for å være påvirket av alkohol. Det ble også funnet en mindre mengde hasj i bilen. Det har blitt tatt blodprøve av mannen, og politiet har opprettet sak.

  • Brann i Parkgata i Hamar

    Det ble i natt meldt om røykutvikling i Parkgata i Hamar. Nødetatene rykket ut til stedet. Det siste seg å ha tatt fyr i ei dyne, grunnet røyking på senga. Brannen ble slukket uten å resultere i personskader.