NRK Meny
Normal

Orrhaner fra Elverum gjorde det skarpt på irsk radio

Med en seks timers direktesending bestående av natur- og fuglelyder feirer irsk radio «grålysningens kor» hvert år. Og i år fikk de med seg norske orrhaner fra Elverum.

Orrleik

Uten at de visste det ble kurtiseringen til disse orrhanene kringkastet i Irland.

Foto: Trond Berg / NRK

– Et meget spesielt radiokonsept, sier Trond Berg fra NRKs «Ut i naturen».

Sammen med ornitolog Helge Kvam var han det norske innslaget i den irske radiostasjonen RTÉ Radio 1 sin tradisjonelle fuglelydsending som gikk på lufta natten og morgenen 3. mai i år - på «International Dawn Chorus Day».

Sendingen er en stor suksess, noe som er ganske godt gjort ettersom den sendes fra midnatt til klokken 6.

Og i år feiret programmet 20-års jubileum!

RTÉ har ambisjoner om å gjøre denne sendingen mer internasjonal, så i år inkluderte de Nord-Irland (BBC Ulster) og Norge. NRK Natur hadde nemlig truffet irene på diverse filmfestivaler og knyttet kontakt.

Laster Twitter-innhold

Eksotisk orrfugl

Trond Berg tenkte på hva som kunne være spennende for irer å høre, og som han var ganske sikker på at han ville få lyd av. Da pekte orrfuglleik seg ut. Den er et fast innslag på denne tida og lager en veldig fin lyd som er eksotisk for irske ører. For i Irland har de ikke orrfugl.

– Det ble en innertier, sier Berg som forteller at de nesten ble programmets stjerner.

Første gang de var inne sendingen begynte nemlig to rever å bjeffe i det fjerne.

Trond Berg og Helge Kvam

Trond Berg (t.v) og Helge Kvam beskrev norsk natur for irene.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Et par timer senere sto Berg og hans gjest, amatørornitolog og ekspert på fuglelyder Helge Kvam, på direkten og snakket om at det sikkert var orrfuglen som ville være det første de hørte. Og i det de snakket, begynte orrfuglene å spille. Dermed ble akkurat det innhoppet tre kvarter langt, istedenfor de planlagte seks minuttene.

Laster Twitter-innhold

Alt på engelsk

– Innslaget fra Norge ble veldig innholdsrikt, sier Trond Berg som ble bombardert med faglige og intrikate spørsmål fra studio om alt fra utroskap blant orrfugl til populasjonsdynamikk blant barskogarter.

Det måtte de svare på så godt de kunne, på det Berg selv kaller halvdårlig engelsk. Å holde det gående lenge på engelsk blir man litt sliten av, spesielt når de stadig måtte inn i sendingen igjen. Heldigvis har både Berg og Kvam pugget utenlandske fuglenavn. For det må man hvis man som fugleinteressert skal til utlandet.

Laster Twitter-innhold

Forskjellen på tiur og orrhane måtte også forklares ettersom dette er fremmede arter for irene. Selve leken måtte også beskrives i detalj.

Amatørornitologien står sterkere på de britiske øyer enn her i Norge. Slik at det å snakke om fugl i seks timer på søndagsmorgenen - det er populært. Trond Berg tror et liknende program kunne gjort seg i Norge også, men tror RTÉ har lyst til at dette programmet skal bli en europeisk sending innen EBU.

Og der var kanskje orrhanene i Elverum første skritt på vegen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Forsinket dobbeltspor til Hamar?

  Bygging av dobbeltspor på Dovrebanen til Hamar kan bli utsatt. Det går fram av et dokument fra Bane Nor som Aftenposten har fått tilgang til. I dokumentet peker Bane Nor på at det ikke er realistisk med dobbeltspor til Hamar før i 2026. Dette er to år senere enn hva Stortinget har vedtatt i Nasjonal Transportplan.

  Togstreik
  Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK
 • Seks i samme bil bøtlagt

  Seks personer i samme bil ble søndag ettermiddag bøtlagt. Ingen av dem brukte bilbelte. Det skjedde da Utrykkningspolitiet stanset en bil på riksvei 4 på Dalsjordet i Gjøvik.

 • Gulliksen til Tyskland

  Elverum håndballs gode høyrekant Kevin Gulliksen går til tyske Minden. Det melder Østlendingen. Det betyr at det bare ble med en sesong for Gulliksen hos serieleder Elverum. I Minden blir han lagklamerat med en annen tidligere elverumspiller Magnus Gullerud.