Hopp til innhold

Frykter leirskoletilbudet vil bli svekket

Hvert år står 10.000 norske skoleelever uten tilbud om å dra på leirskole. Men Stortinget sier nei til et lovfestet tilbud for alle.

Fornøyde Larvik-elever på leirskole i Valdres

FORNØYDE LARVIK-ELEVER: En uke i snøen på leirskole i Valdres får fram latteren.

Foto: Sigfrid Havig Berge

– Vi har gått på truger, har sparka, gått på ski og på line.

Sjuendeklassingene på Mesterfjellet skole i Larvik snakker i munnen på hverandre, entusiastiske for å liste opp alt de har gjort siste uka på Norges største leirskule, Brennabu leirskule i Vestre Slidre i Valdres.

Nye impulser

Opplevelsene står i sterkt kontrast til den vanlige skolehverdagen i snøfattige Larvik. Nettopp det er et argument for å gi mange elever muligheten til å oppleve en leirskole. Det gir hverdagen et sprang som kan by på helt nye impulser, læring og inntrykk, argumenterer Norsk Leirskoleforening.

Leirskole og kameratskap

NYE IMPULSER: Leirskole styrker selverkjennelse og kameratskap på en unik måte, mener Norsk Leirskoleforening

Foto: Sigrid Havig Berge

Men selv om et samlet Storting torsdag i forrige uke var positive til leirskoleordninga, ble det ikke flertall for å lovfeste ordningen.

– Tradisjonen kan bli undergravd

Trond Setlo, leder i Norsk Leirskoleforening, frykter konsekvensene av Stortingets avgjørelse.

– Det vi risikerer nå er at intensjonen med leirskole og den tradisjonen som er bygget opp, blir undergravd. Hvis ikke verdien med leirskole kommer tydelig fram i lærerplanen, kan det åpnes for amputerte tilbud med kortere varighet der elevene bor.

Leirskoleledere frykter framtida

GOD LÆRING: Rektor ved Brennabu leirskule, Audun Myrvold, mener leirskoler gir unike læringsmåter.

Foto: Sigrid Havig Berge

Rektor ved Brennabu leirskule, Audun Myrvold, mener det er mange grunner til at det tradisjonelle leirskoleoppholdet bør sikres:

– Først og fremst fordi det er en unik måte å lære på. Leirskole betyr nye lærere og et svært uteklasserom. Elevene blir kjent med seg sjøl og kjent med en annen del av landet sitt.

10.000 elever får ikke leirskoletilbud

I følge tall fra Norsk Leirskoleforening er det i dag 10.000 norske elever som hvert år ikke får tilbud om leirskoleopphold. Det skjer til tross for at alle norske kommuner får overført tilskudd til leirskole over innbyggertilskuddet. Leirskolemidlene kommunene mottar er ikke lenger øremerket.

Stortingsrepresentant, Tor Andre Johnsen, FrP, er en av dem som mener at lovfesting ikke er vegen å gå, men at tydeligere føringer inn i lærerplanene vil bidra til at tilbudet når ut til flere.

– En tur til Polen kan være like viktig

Johnsen mener den tradisjonelle leirskolen ikke nødvendigvis er det beste alternativet:

– En tur med hvite busser til Polen ser jeg eksempelvis på som like viktig og interessant som en leirskole i Dalen i Telemark, der vi var, erindrer Johnsen.

– Det som er viktig er at alle må få lov til å komme ut på tur. Leirskoleforbundet må heller ha fokus på dem som må sitte hjemme fordi de ikke får lov å være med eller ikke får tilbud om å være med.

Flere saker fra Innlandet