NRK Meny
Normal

Norsk-britisk samarbeid skal gi OL-gull

LILLEHAMMER (NRK): Et forskningssamarbeid med en av verdens største sykkelnasjoner skal gjøre terrengsyklist Petter Fagerhaug til verdens beste.

Petter Fagerhaug

STORFORNØYD STORTALENT: Petter Fagerhaug er strålende fornøyd med å få britene på laget, og mener Norge has masse å ta til seg av sykkelstormaktens kompetanse.

Foto: Harald Christian Eiken / NRK

Petter Fagerhaug er Norges største talent i terrengsykling, og ble nylig overlegen norgesmester. Nå får han hjelp av Norges sykkelforbund og et helt spesielt prosjekt for ikke bare å bli best i landet, men best i verden.

I Hafjell har han og flere andre syklister trent og blitt forsket på nå i juni. Oksygenopptak, røde blodlegemer, puls og kraft i tråkket – alt måles og evalueres.

– Når man legger sammen disse komponentene får man et veldig godt bilde av hva som skiller de beste og de nest beste, sier Bent Rønnestad, professor ved Høgskolen i Lillehammer.

Les også:

Søskentrio vil bli best i verden på terrengsykkel

Petter Fagerhaug

TRENINGSANALYSE: Alt Petter Fagerhaug foretok seg under treningen i Hafjell ble målt, både oksygenopptak, puls og kraft i tråkket. Derfor hadde han på seg en maske under treningen.

Foto: Harald Christian Eiken / NRK

Får hjelp av verdensledende briter

Fra Norge deltar forskere fra Høgskolen i Innlandet, Norges Cykleforbund og Olympiatoppen Innlandet i prosjektet. Og det er ikke en hvilken som helst utenlandsk samarbeidspartner Norge har fått med seg. Storbritannia, en av verdens største sykkelnasjoner, stilte også med sine beste terrengsyklister i Lillehammer.

Før britene arrangerte OL på hjemmebane i London i 2012 gjennomførte de det samme prosjektet for landslaget i banesykling. Resultatet ble OL-gull.

– De har en enorm kompetanse og masse kunnskap vi kan lære av, så det er en veldig god samarbeidspartner, sier syklist Petter Fagerhaug entusiastisk.

Syklist i samarbeidsprosjekt

BRITISK BISTAND: Storbritannia stilte sine skarpeste terrengsyklister og landslagssjefen til rådighet, i troen på at samarbeid er nøkkelen til suksess.

Foto: Harald Christian Eiken / NRK

Vil bli best innen ti år

Simon Watts

LANDSLAGSSJEF: Simon Watts ser udelt positivt på å dele kunnskap og forskning med norske konkurrenter. Han håper at både Norge og Storbritannia vil være blant verdens beste terrengsykkelnasjoner i fremtiden.

Foto: Harald Christian Eiken / NRK

Og det er ikke bare nordmennene som er positive til samarbeidet. Også Simon Watts, landslagssjef for Storbritannia mener prosjektet er vinn-vinn.

– Jeg håper de to nasjonene kan hjelpe hverandre og utfordre de aller største nasjonene innen terrengsykling, sier Watts.

I 2020 arrangeres OL i Tokyo. Da ønsker terrengsyklist Fagerhaug å stille på startstreken med ambisjoner – men han skuer også lenger frem i horisonten enn det.

– Det er ikke urealistisk å klare en topplassering der, men innen 10 år tror jeg vi kan være en av de beste sykkelnasjonene i verden.

Se TV-reportasje her:

Petter Fagerhaug jobber for å bli verdens beste terrengsyklist.

Petter Fagerhaug jobber hardt for å nå verdenstoppen i terrengsykling. Nasjonale og internasjonale krefter settes inn for at han skal nå målet sitt.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bompengesvikt på nye E6

    Trafikken i bomstasjonene på nye E6 i Gudbrandsdalen er lavere enn forventet, skriver GD.I snitt passerer 4 500 kjøretøy i døgnet bomstasjonene mellom Frya og Sjoa. Beregninger lå fra 5 300 til 6 400 kjøretøy. Det betyr milliontap for bompengeselskapet.

  • Bil i grøfta i Redalen

    En bilfører slapp unna uten alvorlige skader, i en utforkjøring på riksveg 4 i Redalen ved firetida i morges. Ifølge politiet skal han ha svingt unna en rev. Føreren ble tatt hånd om av helsepersonell.

  • Tok fyr i ei seng

    En person fikk lettere brannskader på fingre, etter at det tok fyr i ei seng i et hus i Åsmarka i Ringsaker ved 4-tida i morges. Ifølge politiet er årsaken mest sannsynlig et varmeteppe. Brannen ble slukket av folk i huset.