NRK Meny
Normal

- Alt var normalt før stefaren flyttet inn

Tre av vitnene som har forklart seg i overgrepssaken i Alvdal i dag, gir inntrykk av at alt var normalt i familien før den hovedtiltalte stefaren kom inn i bildet.

De to hovedtiltalte i overgrepssaken i Alvdal med sine forsvarere

Tegning: Esther Maria Bjørneboe.

Foto: Tegning: Esther Bjørneboe

En kamerat av den tiltalte stefaren, en tidligere samboer av den tiltalte moren og den eldste sønnen til moren har vitnet i Nord-Østerdal tingrett i dag.

Det har også en den tidligere ektemannen og faren til de to minste barna gjort.

– Hun drakk ikke I

Sønnen (25) fortalte at moren sjelden eller aldri drakk eller ruset seg, at ungene hadde det helt greit og at de hadde et fint familieliv da de flyttet til Alvdal i 1998. Han flyttet dit med moren, de to småsøsknene og stefaren sin.

Etter at den tiltalte stefaren flyttet inn i 2003, forandret ting seg.

- Det ble mer og mer drikking, sa sønnen, som fortalte om episoder da moren nærmest var bevisstløs og ikke husket noenting.

Under rettssaken har det kommet fram at det hovedtiltalte paret festet og ruset seg mye og at det var da noen av de seksuelle overgrepene mot barna skjedde.

– Det kom som et sjokk på meg at moren min drakk, sa sønnen, som tydelig ga den tiltalte stefaren skylda for det.

Ganske normalt familieliv

En 57-åring fra Alvdal som var samboer med moren i årene før den tiltalte stefaren flyttet inn, fortalte også om et ganske normalt familieliv uten rus og uten noen form for avvikende sex.

Han mente bare at det manglet litt rutiner i forhold til barna, blant annet når det gjaldt morgensstell, påkledning, frokost og lignende.

– Vi var ikke helt enige om hvordan ting skulle være, som at ungene skulle ut og leke mer og få en mer aktiv tilværelse. Vi fikk det til noen ganger, men det var liten interesse for det, sa den tidligere samboeren.

- Hun drakk ikke II

Den tidligere ektemannen til moren og den biologiske faren til de to barna i huset er også veldig overrasket over at alkoholen fløt i huset i Alvdal.

– Det er dette som er så rart. Hun drakk ikke. Vi bodde sammen fra 1989 til 1999 og vi brukte aldri alkohol. Det var totalt forbudt i huset, sa den tidligere ektemannen.

Han hadde samvær med barna de første årene etter at de to skilte lag og merket ikke at noe var galt. I 2004 ble han syk og kunne ikke ha barna lenger. Faren har jevnlig, men begrenset kontakt med de to barna sine i dag.

Bedre da stefaren dro

Eldstesønnen til den hovedtiltalte moren fortalte også at han mente de to småsøsknene hans livnet til etter at stefaren flyttet ut i 2007.

Søsteren min ble mindre sint og fungerte mye bedre. Broren min kom ut av rommet sitt igjen og ble mer sosial.

Disse vitnene antyder alle at den tiltalte moren ikke drakk eller hadde problemer før den tiltalte stefaren (64) flyttet inn og at alt ble bedre igjen etter at han flyttet ut.