NRK Meny
Normal

Norges eldste jernbanevogn på Hamar

Norsk Jernbanemuseum på Hamar har sikra seg Norges aller eldste bevarte jernbanevogn. - Et klenodium, sier Thor Bjerke ved museet.

 

Norges eldste jernbanevogn
Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Da Norges første jernbanestrekning, Hovedbanen, ble åpna mellom Oslo og Eidsvoll 1. september 1854 trillet denne vogna etter damplokomotivet.

Sannsynligvis full av nysgjerrige passasjerer som ville ta del i den historiske begivenheten. Nå står den under en presenning ved Norsk Jernbanemuseum i Hamar.

Vogna ble hytte

Jernbanevogna som trolig er en annenklasse-vogn, opprinnelig med tre kupeer ble brukt fram til 1920. Da hadde den gjort sitt og ble solgt som hytte for 100 kroner. 

Vogna ble fraktet med hest ut på isen til Bæreia i Kongsvinger i februar i 1927. Der ble vogna familiehytte i mange år. Jernbanemuseet i Hamar visste ikke noe om denne historien før de ble kontaktet av noen som hadde sett hytta.

Jernbanemuseet kjøpte hytta for langt mer enn det familien hadde gitt for den. Den tre og et halvt tonn tunge vogna ble deretter flytta til Jernbanemuseet i Hamar.

Vi restaurere vogna

Hva som nå skjer med vogna er usikkert. Men museumssnekker Øystein Bøe innrømmer at det klør i fingra etter å restaurere vogna.

-Veggene og bunnen av kassa er i god stand. Det er taket som må utbedres først. Det har vært godt treverk og godt snekkerarbeid, sier han.

Foreløpig får publikum ikke se vogna. Den står under presenning for å beskytte mot vær og vind.

- Men før eller siden vil den bli restaurert og vist for publikum, sier Thor Bjerke ved Norsk Jernbanemuseum.

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Telys forårsaket røykutvikling

    Politiet i Innlandet mener det var uforsiktig bruk av telys som forårsaket røykutvikling i en leilighet i Gjøvik søndag morgen. Det oppstod ingen store skader i leiligheten, men politiet oppretter sak.

  • Røykutvikling i Gjøvik

    Politiet i Innlandet melder på Twitter søndag morgen at det er meldt om røykutvikling i en leilighet i Gjøvik. Alle personer skal være ute av leiligheten. Det skal være en del røyk, men politiet har ikke observert åpen ild.

  • Stoppet påvirket bilfører

    Under en trafikkontroll i Elverum sentrum søndag morgen, stoppet politiet en sjåfør som mistenkes for å ha kjørt i påvirket tilstand. Sjåførens førerkort er beslaglagt, og det blir opprettet sak, skriver politiet i Innlandet på Twitter.