NRK Meny
Normal

Norges Bank i Lillehammer fredes

Norges Bank på Lillehammer ble oppført i 1913 og huset blant annet hele landets gullbeholdning etter krigsutbruddet i 1940.

Norges Bank i Lillehammer
Foto: Riksantikvaren

Riksantikvaren har fredet Norges Bank sitt gamle hovedkontor i Oslo, sammen med fire av Norges Banks tidligere avdelingskontorer.

– Norges Banks bygninger, både i Oslo og i distriktene, er alle påkostede bygninger som representerer viktig arkitektur fra sin tid. Bygningene vi nå freder er sentralt plassert i sine respektive byer og viser fram kvalitet og soliditet som banken selv, sier riksantikvar Jørn Holme.

Fredningen av Norges Bank på Lillehammer omfatter bygningens eksteriør og deler av interiøret.

Staten viktig byggherre

Museet for samtidskunst

Gamle Norges Bank i Oslo huser i dag Museet for Samtidskunst.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Den norske stat har vært vår fremste byggherre gjennom de siste 200 årene, skriver Riksantikvaren i en pressemelding. Og som en del av prosjektet «Statens kulturhistoriske eiendommer» har de forskjellige statlige sektorer gått gjennom bygningsmassen sin og foreslått fredning av historisk og arkitektonisk viktige bygg.

De enkelte fredningene sikrer viktige byggverk fra ulike statlige virksomheter fra ulike perioder og ulike deler av landet.

Jugend og senbarokk

Norges Bank i Lillehammer
Foto: Riksantikvaren

Norges Bank bygget på Lilllehammer ble oppført i 1913 etter tegninger av arkitektene Heinrich Jürgensen og Fin Wollebæk. Det tidligere avdelingskontoret fikk elementer fra både jugend og senbarokk stil, og en monumental plassering på Stortorget.

Foruten å romme Norges Banks virksomhet på Lillehammer, ble bygningen oppført for viktige offentlige funksjoner som posthus, telefon- og telegrafsentral og bygningskontor.

Etter krigsutbruddet i 1940 ble landets gullbeholdning på nesten 50 tonn oppbevart her fra 9. til 19. april.

Nye eiere enige

De andre tidligere avdelingskontorene til Norges Bank som er fredet nå, er kontorene i Kristiansand, Tromsø og Vardø.

Fredningene har vært ute på høring blant bygningenes nye eiere og det er enighet om fredningsomfanget blant alle eierne, melder Riksantikvaren.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar

  Storhamar ishockey har mandag signert 24 år gamle Phil Marinaccio fra Canada. Det skriver klubben på sine nettsider. Trener Fredrik Söderström sier at kanadieren er en ung, ambisiøs spiller med et interessant potensiale. Storhamar topper eliteserien etter at det er spilt 13 kamper.

  Storhamar
  Foto: TV 2
 • Utforkjøring i Garmo

  En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

 • Store mengder overgrepsbilder

  I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet et familiemedlem. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.