Hopp til innhold

Norges Bank i Lillehammer fredes

Norges Bank på Lillehammer ble oppført i 1913 og huset blant annet hele landets gullbeholdning etter krigsutbruddet i 1940.

Norges Bank i Lillehammer
Foto: Riksantikvaren

Riksantikvaren har fredet Norges Bank sitt gamle hovedkontor i Oslo, sammen med fire av Norges Banks tidligere avdelingskontorer.

– Norges Banks bygninger, både i Oslo og i distriktene, er alle påkostede bygninger som representerer viktig arkitektur fra sin tid. Bygningene vi nå freder er sentralt plassert i sine respektive byer og viser fram kvalitet og soliditet som banken selv, sier riksantikvar Jørn Holme.

Fredningen av Norges Bank på Lillehammer omfatter bygningens eksteriør og deler av interiøret.

Staten viktig byggherre

Museet for samtidskunst

Gamle Norges Bank i Oslo huser i dag Museet for Samtidskunst.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Den norske stat har vært vår fremste byggherre gjennom de siste 200 årene, skriver Riksantikvaren i en pressemelding. Og som en del av prosjektet «Statens kulturhistoriske eiendommer» har de forskjellige statlige sektorer gått gjennom bygningsmassen sin og foreslått fredning av historisk og arkitektonisk viktige bygg.

De enkelte fredningene sikrer viktige byggverk fra ulike statlige virksomheter fra ulike perioder og ulike deler av landet.

Jugend og senbarokk

Norges Bank i Lillehammer
Foto: Riksantikvaren

Norges Bank bygget på Lilllehammer ble oppført i 1913 etter tegninger av arkitektene Heinrich Jürgensen og Fin Wollebæk. Det tidligere avdelingskontoret fikk elementer fra både jugend og senbarokk stil, og en monumental plassering på Stortorget.

Foruten å romme Norges Banks virksomhet på Lillehammer, ble bygningen oppført for viktige offentlige funksjoner som posthus, telefon- og telegrafsentral og bygningskontor.

Etter krigsutbruddet i 1940 ble landets gullbeholdning på nesten 50 tonn oppbevart her fra 9. til 19. april.

Nye eiere enige

De andre tidligere avdelingskontorene til Norges Bank som er fredet nå, er kontorene i Kristiansand, Tromsø og Vardø.

Fredningene har vært ute på høring blant bygningenes nye eiere og det er enighet om fredningsomfanget blant alle eierne, melder Riksantikvaren.

Flere saker fra Innlandet