NRK Meny
Normal

Nordlyset flytter sørover

Den kalde nyttårshelga holdt fotoentusiastene på Østlandet seg våkne da nordlyset bølget over nattehimmelen. Tok DU bilder, send de til ho@nrk.no.

Nordlyset ved havna på Kapp

Nordlyset ved havna på Kapp i Østre Toten

Foto: Ole Anders Beck

Lokale fotoklubber Norge rundt inspirerer mange til å ha kamera parat i ulike situasjoner, men nordlysfenomenet har som oftest vært forbehold de som bor langt mot nord. Ved årsskiftet fikk også østlendingene en smakebit.

Les også: Nordlyset synlig mange steder i Østfold

Hans Petter Nyland er aktiv i Toten kameraklubb og nøyer seg ikke med å knipse himmellyset fra verandaen for å legge ut på Facebook. Han liker å planlegge før han drar avgårde med speilreflekskameraet sitt, ikledd varmedress og alltid med niste og kaffetermos.

Nylands fotointeresse startet da han som 14-åring satt timesvis med fiskesnøret i Snertingdal, og det dukket opp ulike fugler og dyr. Hans rutine ble å kaste ut fiskesnøret og så feste Nikonkamera på stativet. Seinere er det blitt mange bilder og varierte motiv. Regionsjefen i Tyrolit har deltatt på flere utstillinger med bildene sine og er en samfunnsengasjert mann. Og altså svært tålmodig når det varsles om gode nordlysforhold.

Jeg lå mange timer i steinrøysa med varmedressen på, for å fange det skarpeste lyset.

Hans Petter Nyland, amatørfotograf

Tom Spjeldnæs er leder for fotoklubben i Elverum og var også ute om nettene nyttårshelga. Spjeldnæs bruker nordlys-App'en på telefonen og natt til 5, januar viste den en index på fem, som betyr kraftig, ifølge Spjeldnæs. Han tok med fotoapparatet og dro til Strandlykkja ved E6, sør for Espa i Stange.

Da Nordlys-Appen på telefonen viste en index på fem, måtte jeg bare ut med kamera.

Tom Spjeldnæs, amatørfotograf
Nordlys ved Kolbu kirke
Foto: Ole-Anders Beck

Ole-Anders Beck fra Lena er drosjesjåfør og begynte med fotografering høsten 2012. Han er også med i Toten kameraklubb. Beck kjører mye rundt omkring i forbindelse med jobben og har blikk for gode bilder. Da er det lurt å ha kamera for hånden.

Jeg ser stadig fine motiver når jeg kjører rundt. Det førte til at jeg kjøpte meg et speilreflekskamera som jeg har med hele tiden.

Ole-Anders Beck, amatørfotograf
Nordlys over Gålå

Se også fra Nord-Norge: – Ofte tenker jeg på hvorfor ikke alle er ute og ser på nordlyset når det er slik

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar håndball

  Storhamar håndball har signert juniorlandslagsspiller Guro Nestaker fra Oppsal. Det skriver klubben i en pressemelding. 19 år gamle Nestaker er opprinnelig fra Gjøvik. Venstrebacken har skåret 178 mål på 52 kamper for juniorlandslaget.

 • Lastebil veltet på Dokka

  En lastebil har veltet over på siden på fylkesvei 33 ved Nordsinni på Dokka. Ingen skal være skadet. Politiet melder på Twitter at det er glatt på stedet. Bergingsbil er på vei og trafikken blir dirigert manuelt.

 • Rekordvern av skog

  Regjeringen har i dag vernet en rekke skogområder i Hedmark og Oppland. Skogområdene ligger i kommunene Sør-Odal, Stor-Elvdal og Åsnes i Hedmark, og kommunene Sel, Nord-Fron, Gjøvik, Nordre Land, Østre Toten, Etnedal, Nord-Aurdal, Gran og Lunner i Oppland. Totalt ble 49 nye skogområder i ti fylker vernet i dag.

  Gammel granskog i Engerdal
  Foto: OLE MARTIN SPONBERG / NRK