Politikkens ringrever i hageselskap

Thorvald Stoltenberg og Odvar Nordli slutter aldri å bry seg om samfunnet de lever i. De to både engasjerer og lar seg engasjere, selv om de begge nå har rundet 80 år.

– Man blir veldig ydmyk når man sitter og hører på Thorvald Stoltenberg og Odvar Nordli snakke sammen. Det engasjementet de fortsatt har for å gjøre verden til et bedre sted, er en stor vitamininnsprøytning, sier Bente Elin Lilleøkseth.

Hun er leder i Hedmark Arbeiderparti og ordfører i Løten kommune. Sammen med flere Ap-ordførere og listetopper fra Hedmarken var hun fredag formiddag på hageselskap hos fylkessekretær Grete Mikaelsen.

– Det engasjementet de viser, forplikter for oss som enda ikke er halvveis til 80, sier fylkeslederen.

– Vi har det veldig bra

Nordli og Stoltenberg har mye å snakke om. Det går i verdensøkonomi, rotløs ungdom, narkotikaproblematikk og eldreomsorg. De to diskuterer seg både fram til noen løsninger og nye spørsmål.

– Jeg er luta lei av at politikerne skal hive sykehjemsplasser i hodet på hverandre. Det burde være en selvfølge at alle har rett til en sykehjemsplass. Det handler om etikk, bryter Nordli ut.

– Forøvrig har de aller fleste av oss det veldig bra, legger han til.

Det er to gamle traverne i norsk politikk inntar formiddagskaffen og et stykke «Verdens beste» på en veranda i Stange. 84 år gamle Odvar Nordli var Norges statsminister fra 1976 til 1981 og senere fylkesmann i Hedmark. Thorvald Stoltenberg, som fylte 80 tidligere i år, har blant annet vært både forsvars- og utenriksminister. Senere har han også vært president i Norges Røde Kors.

– Det betyr veldig mye at de kommer hit. De er tvers gjennom solide i sin kunnskap og vi trenger stadig å lære mer, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Hamar, Morten Aspeli.

Lar seg inspirere av de unge

Listetoppene i Arbeiderpartiet lar seg tydelig begeirstre og inspirere av de to. Men det er også gjensidig.

– Jeg blir inspirert av å treffe unge mennesker, og da spesielt unge politikere, sier Stoltenberg.

Og dermed vender samtalen seg over på tragedien i Oslo og på Utøya. Stoltenberg forteller han om hva som har berørt ham mest etter terroren:

– Bildene av hver og en i etterkant av terroren er noe av det sterkeste jeg har sett. Det lyste engasjement og tro på fremtiden i øynene deres. Det kommer jeg aldri til å glemme, sier han.

Men tragedien har også fått de to til å håpe på en mer åpen valgkamp med fokus på de store tingene, i stedet for detaljer.

– Det er viktig med detaljer, men jeg savner en overordnet plan. En plan som sier noe om hva vi virkelig ønsker oss av samfunnet, sier Nordli.

Stoltenberg nikker ivrig, og skyter inn:

– Det tror jeg vi er nærmere nå enn på lenge. Det som har skjedd i sommer har fått oss alle til å tenke på hva vi virkelig setter høyt. Da kom demokrati, menneskerettigheter, samhold og ytringsfrihet frem. Jeg tror vi er inne i en valgkamp som ikke blir som så mange andre, sier han.