NRK Meny
Normal

Og barnet skal hete....

Nora og Thea var de vanligste jentenavnene, mens Emil og Lucas var de vanligste guttenavnene i Hedmark og Oppland i 2014.

Skrikende spedbarn

OG BARNET SKAL HETE: Nora, Thea, Emil og Lucas er de mest populære navnene for tida i Hedmark og Oppland.

Foto: Colurbox

I dag kom Statistisk sentralbyrå med sin årlige navnestatistikk. Av fjorårets nyfødte er det aller flest Noraer og Lucaser.

– Nora og Lucas er toppnavnene fra 2012 som er tilbake i 2014. Det skjer ofte med navn, at de tar seg en kort pause etter å ha blitt mye omtalt et år, sier Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå.

Små forskjeller mellom by og land

Hedmarkinger og opplendinger følger stort sett navnetrendene ellers i landet. Mange av navnene på de fylkesvise oversiktene er de samme på den nasjonale.

I Hedmark er det – nettopp – Nora og Lukas/Lucas som topper lista i år.

I Oppland er Thea og Emil på topp.

Se ti på topp-lista i høyremargen!

Det er ikke lett å trekke frem forskjeller i navnegiving mellom by og land. Og det er lenge siden Jørgen Ouren har undersøkt forskjeller mellom østkant og vestkant i Oslo.

– Men Oslo er nok litt i forkant, som med navnene Aksel og Jakob, sier forskeren.

Blir det kult å hete Bjørg?

Han mener vi henter mer navneinspirasjon fra Sverige enn fra England og USA.

– Se på svenske idrettsfolk. Det er det barna i barnehagen heter, det er mitt inntrykk, sier Jørgen Ouren

Det vi tidligere tenkte på som oldemor-navn som Ida og Jenny ble populære for baby-jenter igjen. Kan det skje med Bjørg og Kari?

– Bjørg og Kari er jo godt voksne damer som lever i beste velgående. Hvordan skal jeg si det. De må under torva før navnene blir populære igjen.

– Hvor lenge må de ha vært under torva før de blir ny-populære?

– Det er litt forskjellig hvor lenge navnet må ha vært ute, men Bjørg og Kari kommer tilbake.

Nora Brockstedt, Ukas P2- artist, 9.- 13. juni

NORA PÅ TOPP: Bortsett fra Ibsens Nora er kanskje Nora Brockstedt den mest kjente Noraen. Nå topper navnet navnestatistikken.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Lillehammer vant etter forlengning

    Lillehammer hockey vant ettermiddagens semifinalekamp mot Sparta 2-1. Kampen gikk til spilleforlengning. Seiersmålet ble satt inn av Mads Homdrom. Dermed leder både Lillehammer og Storhamar 2-0 i kamper, og ligger godt an til å få møtes i finalen.

  • Ulv er felt

    En ulv er felt i Ringsaker i dag, melder Fylkesmannen. Gjenstående kvote er dermed fire dyr utenfor ulvesona og utenfør områdene til Julussa-reviret og Osdalsreviret.

  • Flugstad Østberg på åttendeplass

    Ingvild Flugstad Østberg ble henvist til en åttendeplass i dagens tikilometer i Falun, noe som gir 64 poeng i verdenscupen. Det var langt fra nok til å tukte Heidi Weng, som vant sammenlagt.