Hopp til innhold

Nominert fem år på rad

Ministre, parlamentsmedlemmer og en professor har nominert dem. Men de får neppe Nobels fredspris i år heller, tror Steinar Bryn i Nansen Dialog-nettverket.

Steinar Bryn

Kanskje får vi fredsprisen om noen år, håper Steinar Bryn.

Foto: Nansenskolen

– Det er jo artig å være nominert. Det viser at noen verdsetter arbeidet vårt, sjøl om vi er nokså usynlige i media, sier Steinar Bryn.

– Da dere ble nominert for fem år sida var du nesten flau. Det er ikke slik i dag?

– Nå er vi kommet lenger. Arbeidet vårt begynner å virke. Vi er nok atskillig mer høye på pæra i dag, svarer Bryn.

Fredspris om noen år?

Nettverket har vært nominert til Nobels fredspris av både ministre og parlamentsmedlemmer på Balkan, og her hjemme av professor Niels Christie.

– Får dere prisen i år?

– Det tviler jeg på. Men i løpet av en femårsperiode er det ikke urealistisk å håpe på det, synes Steinar Bryn.

Han mener Nansen Dialog-nettverket oppfyller kravene i Nobels testamente.

– Og om vi lykkes i fortsettelsen, så kan vi vise til resultater som er overførbare til andre konfliktområder i verden, tror han.

Stort nettverk

Det startet etter OL på Lillehammer i 94. Nå består nettverket av 10 dialog-sentre på Balkan, og Nansen Dialog-grupper, med lærere, politikere, advokater og journalister, rundt om i norske kommuner. De driver også Nansen-skoler på Balkan.

– Vi har 50 ansatte på dialog-sentrene. Men med gruppene er vi flere tusen, sier Bryn.

Han viser også til at flere hundre lærere og elever fra Lillehammer-regionen har vært på Balkan på besøk, og hatt gjenbesøk på Lillehammer.

Bygger tillit

Men enda viktigere er besøk av tilsammen 3000 fra det tidligere Jugoslavia til dialog og samtaler, fiender fra krigen på Balkan som har møttes i alt fra ei uke til tre måneder for å gjenopprette tillit og lære seg å samarbeide.

Det samme skjer i skolene deres der nede, der barn av fiender fra krigen møtes i klasserommet. På de andre skolene i Kosovo er det fortsatt slik at serbiske barn og albanske barn ikke møtes på skolen.

Gir resultater

– Vi driver et langsiktig og møysommelig forsoningsarbeid, som begynner å gi resultater. Når presidenten i Kroatia vil diskutere skolepolitikk, er det oss han kommer til. Vi har også hatt episoder der vi har klart å hindre vold, forteller Bryn.

– Å bygge fred er et generasjonsarbeid. Vi bygger fra grasrota og opp. Det tar tid.

Spent på prisvinner

– Er du spent på hvem som får prisen i år?

– Ja, jeg synes dette er veldig spennende.

– Skal du pynte deg aldri så lite, for alle tilfelles skyld?

– Nei, det skal jeg ikke. Den 16 år gamle Afghanske jenta, Malala Yousafzai, som ble skutt i hodet og forsøkt henrettet for sin protest mot Taliban, er favoritt, og jeg tror hun får prisen, svarer Bryn.

– Hun har allerede fått mye oppmerksomhet, og jeg vet ikke om hun trenger den. Men det er flott om hun får den!

Flere saker fra Innlandet