NRK Meny
Normal

Sønsterud er Norges beste med motorsaga!

Sønsterud-laget tok en knepen seier i norgesmesterskapet for landbruksskoler som ble arrangert denne uka, på Solør videregående skole.

NM i skogbruksferdigheter 2014, skifte av kjede.
Videon er tatt av arrangementet.

Se den raskeste sverdsnuopptredenen her ved Vebjørn Sønsteby. VIDEO: tatt av arrangementet.

– Jeg måtte sikte på feil punkt, så jeg mista noen millimeter der. Det var et poeng som ble borte det, sier en oppgitt Ivar Eriksmoen. Han deltar for Sønsterud sitt lag, og gremmes over en av de fem tekniske øvelsene i norgesmesterskapet.

– Man må bare slå ned hørselverna, da kommern i sin egen verden. Da er det ikke noe problem.

Deltager i NM, Henrik Olafsbye

To hovedkonkurranser

56 deltagere fra 10 skoler deltok på arrangementet, som er en lagkonkurranse. Den er delt opp i to hovedelementer. I den første delen får deltagerne oppgaver som omhandler førstehjelp i skogen og ulike spørsmål angående kunnskap om dyr og tre.

I den andre delen er det fem tekniske øvelser med motorsag. Skifte av kjede på motorsaga, to kappeøvelser, en felleøvelse og en kvistefinale. Disse to elementenes poeng legges sammen og en norgesmester blir kåret.

– Arrangementet har gått bra hittil, og vi er fornøyde, forteller Ola Nymoen, en av de ansvarlige for arrangementet. Han er også trener for laget til Eriksmoen.

Utfordringene i ei slik konkurranse er ikke bare elementene tevlerne må igjennom.

– Gutta våres er jo ikke vant til å konkurrere på dette viset. Iallfall ikke i disse motorsagøvelsene, sier Nymoen. Han kan også fortelle at det er deltagere som har vært med i både EM og VM for juniorer.

Ola Nymoen, arrangementsansvarlig

Ola Nymoen har både ansvar for arrangementet, og trener for Sønsterud sitt lag.

Foto: Dan Gaute Korsvold / NRK

– Har gått i ett sia jul

Det er mange treningstimer som skal til for å gjøre det godt i en slik konkurranse.

– Det har gått i ett sia jul, ihvertfall har vi trent hver dag sia vinterferien, forteller Arne Østlund en av lagkameratene til Eriksmoen. Haakon Wangen og Henrik Olafsbye kompletterer laget.

Wangen var godt fornøyd med øvelsene sine fra gårsdagen.

– Jeg syns det har gått bra. Det har vært jevnt på alle øvelsene. Det har gått bort noen poeng her og der, men ikke noen store blemmer, sier en fornøyd Wangen.

Selv om det er et stort press på utøverne, finnes det metoder å stenge presset ute på.

Henrik Olafsbye, Ivar Eriksmoen, Haakon Wangen og Arne Østlund

Laget fra Sønsterud videregående skole vant NM. (F.v.) Henrik Olafsbye, Ivar Eriksmoen, Haakon Wangen og Arne Østlund.

Foto: Dan Gaute Korsvold / NRK

– Man må bare slå ned hørselverna, da kommer en i sin egen verden. Da er det ikke noe problem, sier Olafsbye, som også var med på NM i fjor.

Han var i tillegg en av de raskeste på å skifte kjede på motorsaga. Det er en øvelse som er viktig for de to neste kappeøvelsene, da kjedet skal være montert hurtig og presist.

Reiser til Italia

Søsnterud sitt lag med Haakon Wangen, Ivar Eriksmoen, Arne Østlund og Henrik Olafsbye får nå reise til EM for landbruksskoler i Syd-Tirol i Italia. Mesterskapet arrangeres fra 21. til 25. mai.

Se flere bilder fra NM her:

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Leteaksjon i avsluttet

  Leteaksjonen på Valdresflya i Oppland er nå avsluttet. Begge personene sjekkes av helsepersonell, melder politiet.

 • Leteaksjon på Valdresflya

  En skuterpatrulje er sendt ut for å lete etter en person som har kommet bort fra turkameraten sin på Valdresflya i området. Det er dårlig vær i området og ikke mulig å fly med helikopter. Letemannskapene har hatt telefonkontakt med vedkommende.

  Laster Twitter-innhold
 • Uavgjort etter tredje periode

  Storhamar leia 2–1 over Frisk Asker til det berre var minutt att av kampen. Så utlikna Frisk Asker. Og kampen går til sudden death.