Nissens nye superspark går i 60

En oppfinner i Trysil har laget en sparkstøtting til Julenissen med kraftfull motor. Toppfarten er 60 kilometer i timen.

Rudolf er ikke lenger nissens førstevalg! Denne jula har han fått et nytt og helt spesielt fremkomstmiddel:::

SE LYN-SPARKEN: Julenissens nye sparkstøtting kan gå i 60 kilometer i timen, og drives fram av et hjul med pigger.

Hans Norgreen i Trysil har jobbet i fire år med å utvikle supersparken. Han sier oppdraget kommer fra selveste Julenissen. Det har vært en prosess med prøving og feiling, og enkelte «uhell», som han sier, uten å ville utdype det med uhell nærmere.

Oppfinner Hans Norgreen

VERKSTEDET: Hjemme i verkstedet har Hans Norgreen brukt mange timer over fire år for å lage den perfekte sparken til nissen.

Foto: Anne Næsheim / NRK

– Jeg har gjort mange endringer underveis, men nå er jeg fornøyd og tror også nissen blir fornøyd, sier oppfinneren og ser på den rødlakkerte sparken i verkstedet hjemme på Østby i Trysil.

Doningen får sin ilddåp julekvelden. Da skal nissen få hjelp av en motor på 200 kubikk til å rase rundt med julegavene sine.

– Jeg har ikke turt å kjøre så fort som den går, men den går nok i 60 kilometer i timen. Det er fort på en spark, sier Norgreen.

Frykter motorstopp julekvelden

På sparken er det et hjul med pigger som drar sparken framover. En støtdemper trykker hjulet ned mot bakken.

Nissen på motorsparken

KLAR FOR JUL: Reinsdyr er skiftet ut med motorkraft. Men det er iallfall montert horn på sparkstyret.

Foto: Anne Næsheim / NRK

En gammel snøfresermotor gir motorkraft. Selv om patentet er velprøvd gjennom fire års utviklingsarbeid, er oppfinneren spent foran julekvelden.

– Det verste som kan skje er at nissen får motorstopp, når han har med seg mange pakker julekvelden, sier Norgreen.

Trysils «Petter Smart» skrur på alt som har med motor å gjøre og har sitt eget verksted hvor han reparer vaskemaskiner og andre hvitevarer.

Han forsøker å berolige dem som er bekymra for trafikksikkerheten med at Sparktilsynet har godkjent sparken som såkalt «nissespark». NRK har ikke hatt mulighet til å ettergå disse opplysningene.

Sparken har frontlys, horn og ramma er lyssatt. Og på toppen av det hele:

– Det er blinklys, og det på begge sider, sier Norgreen med stolthet i stemmen.

Han regner det som sikkert at spark-nissen julekvelden vil bli å se i området rundt der han selv bor, særlig i hytteområdene på Østby.

Hans Norgreen i Trysil har jobbet i fire år med å utvikle supersparken.