Hopp til innhold

Dette er den niende døde ulven i år

Ikke siden 2001 er flere ulver felt eller drept i ulykker her i landet, viser tall fra Miljødirektoratet.

Ulv felt i Vågå

33 KG: Det var et kommunalt jaktlag som felte denne ulvetispa ved Lemonsjøen i Vågå torsdag. Tispa veide 33 kg og er trolig var trolig ett år gammel.

Foto: Statens Naturoppsyn

I går ble ei ulvetispe felt av et jaktlag i Vågå i Oppland. Fellingstillatelsen ble gitt som et preventivt tiltak for å forhindre skade på beitedyr som snart skal slippes i utmark.

Det betyr at til sammen ni norske ulver er felt eller drept i ulykker til nå i år.

Det er det høyeste antallet ulver som er registrerte døde her i landet siden 2001, da hele 11 ulver var registrert drept innen 15. mai.

Miljøvernminister Tine Sundtoft har i et brev til alle fylkesmenn og rovviltnemder signalisert en tydeligere soneforvaltning med lavere terskel for uttak av rovvilt som enten har gjort skade eller forventes å gjøre skade i beitesesongen.

Flest ulv døde i Hedmark

Ulvetispa som ble felt ved Lemonsjøen i Vågå torsdag denne uka ble skutt av et kommunalt jaktlag. Tispa veide 33 kg og er trolig var trolig ett år gammel.

Tidligere i år er det registrert ytterligere åtte drepte ulver:

  • 27. januar, hannulv skutt under jakt i Nord-Odal i Hedmark.
  • 1. februar, hannulv registrert død i en ulykke i Birkenes i Aust-Agder.
  • 1. februar, hunnulv påkjørt og drept i Åsnes i Hedmark.
  • 3. februar, hannulv skutt under jakt i Iveland i Aust Agder.
  • 5. februar, hunnulv skadefelt i Rendalen i Hedmark.
  • 8. februar, hannulv skadefelt i Rendalen i Hedmark.
  • 5. mai, hunnulv skadefelt i Engerdal i Hedmark.
  • 10. mai, hunnulv skadefelt i Nord-Fron i Oppland.

Blir trolig mer lisensjakt på ulv

Seksjonsleder Terje Bø i Miljødirektoratet sier det er vanskelig å anslå hvor mange ulv og andre rovdyr som kommer til å bli tatt ut i år.

Han mener imidlertid at den nye politikken med lavere terskel for uttak av rovdyr som kan gjøre skade ikke har virket lenge nok til at det synes ennå.

– Brevet til fylkesmennene og rovviltnemdene gikk ut for en 14-dagers tid siden og vil sånn sett bare ha hatt begrenset effekt ennå. Hovedårsaken til at det bli tatt ut mye ulv er at vi har hatt en økning i antallet og bedre dokumentasjon på at revirene i Sverige produserer ulv som streifer inn i Norge, sier han.

Mens det i Norge kun er tre familiegrupper, skal det i vårt naboland være hele 35 familiegrupper som produserer kull. Bø mener derfor det også i år kommer til å bli igangsatt lisensjakt på ulv.

– I fjor ble det åpnet for lisensjakt på fem ulver. Jeg er nesten 100 prosent sikker på at det også i år vil bli lisensjakt, sier han.

Flere saker fra Innlandet