NRK Meny
Normal

Ni gram sikret finaleplass

Etter en hard og jevn kamp ble det til slutt Skjåk ungdomsskule og Vinstra ungdomsskole som sikret seg en finaleplass i Klassequizen i Oppland.

Vinstra ungdomsskole i Klassequizen 2014

Tom Erik Brendemoen, Ingeborg Dokken Kristiansen og Erik Nymoen gleder seg til å konkurrere i finalen.

Foto: NRK

I hele vinter har tiendeklassinger i Hedmark og Oppland kjempet om å vinne klassequizen, NRKs kunnskapskonkurranse for tiendeklassinger.

– Det har vært fantastisk moro å møte så mange flotte ungdommer. Men samtidig har det vært litt kjedelig også. For en finaleplass har vært så nær for så mange, men så har både uflaks og litt nerver gjort at det ikke har blitt full klaff. Jeg har reist ifra mange skuffa ungdommer som hadde fortjent en finaleplass, sier Elin Fossum, som har vært quizmaster i Oppland.

Totalt har nesten 400 skoler fra hele landet deltatt i Klassequizen. 48 skoler fra Hedmark og Oppland har deltatt, men i den TV-sendte landsfinalen 10. mai er det plass til bare en skole fra hvert fylke.

Skjåk ungdomsskole i Klassequizen 2014

Lisbeth Risheim, Oda Stensgård og Svein Brennhaug representerer Skjåk ungdomsskole i Klassequizen. De er klare for finale i Oppland.

Foto: NRK

Tøff Opplands-kamp

I Oppland har kampen vært hard og veldig jevn. Hele 10 skoler har fått 10 poeng. Derfor ble ekstraspørsmålet helt avgjørende. Deltagerne måtte da tippe vekten på en stein.

Det var bare usle 9 gram som skilte finaleplass fra utslagning. Til slutt var det Skjåk ungdomsskule og Vinstra ungdomsskole som stod igjen med de to finaleplassene.

– Vi følte oss litt tullete da vi ba om tre desimaler på tippinga, jeg hadde aldri drømt om at vi skulle få bruk for det, sier Fossum.

Vekta på steinen er 1,695. Skjåk ungdomsskule tippet 1,739 kg, mens Vinstra ungdomsskole tippet 1,743 kg. Smestad ungdomsskole tippet 1, 752 kg, og med ni gram mer enn Vinstra, glapp finaleplassen.

– Overraskende å være i finalen

Ingeborg Dokken Kristiansen, Erik Nymoen og Tom Erik Brendemoen fra Vinstra ungdomsskole er altså klare for finale i klassequizen. Det kom som en overraskelse på deltakerne.

– Det var artig! Sier Kristiansen spontant når hun får telefonen fra NRK.

De var ikke helt fornøyd med 10 rette i den innledende runden.

– Vi har jo snakket litt om det. Vi synes det var veldig moro å være med, men det var litt kjett at vi ikke fikk til alt. Det var jo noen spørsmål vi var veldig nære å ha rett på, sier hun.

Nå gleder de seg til å komme til Lillehammer i finale.

– Det blir både morsomt og lærerikt, sier Kristiansen.

Stein

Dette er steinen elevene tippet vekten på.

Foto: NRK

Alvdal hadde alt rett

I Hedmark er det Alvdal ungdomsskole og Trysil ungdomsskole som er videre til den lokale finalen. Jon Koltvedt, Even Hagesveen og Eline Stubsjøen Kjernmoen fra Alvdal fikk 12 av 12 mulige. De var eneste skole i Hedmark og Oppland med alt rett.

Koltvedt tror de har gode sjanser i finalen.

– Jeg håper det går bra. Vi fikk jo alt rett, og det var det ingen andre som fikk, så jeg tror vi har en god sjanse, sier han.

De har ikke lagt noen spesiell treningstaktikk ennå.

– Det er ikke så lett å øve når man ikke vet hva spørsmålene handler om, men vi leser avisa hver dag, og håper på det beste, sier Koltvedt.

Steinen avgjorde også i Hedmark

To skoler i Hedmark endte opp med 11 rette: Trysil ungdomsskole og Steinerskolen på Hedemarken. Dermed ble det vekten på steinen som avgjorde hvem Alvdal skal møte i finalen.

Steinen veide 2,722 kg. Trysil tippet at den veide 2,214 – Steinerskolen tippet at den veide 3,475 kg. Fin-regning viser altså Trysil var 243 gram nærmere riktig svar enn Steinerskolen.

Quizmaster i Hedmark, Ola Bjørlo Sande er strålende fornøyd med de innledende rundene.

– Det har vært fantastisk moro å besøke skolene og treffe elevene. De har imponert med til dels svært mye kunnskap. I tillegg har alle som en vært en fryd å møte: høflige, hyggelige unge folk, rett og slett – noen også med en humor som har fått meg til å flire høyt og så tydelig at jeg har sett meg nødt til å redigere det bort, forteller Sande med et smil.

De lokal finalene går direkte i ettermiddagssendinga den 9. april (Hedmark) og 10. april (Oppland) og streames direkte på nettet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bil av vegen i Åsnes

    En bil har kjørt av vegen på riksvei 2 ved Kløftbrua i Åsnes. Nødetatene er på stedet og sjåføren blir undersøkt av helsepersonell. Uhellet skjedde like før klokka ni i dag.

  • Suksess for Gjøvik-bedrift

    Gjøvik-bedriften Øveraasen, som leverer snøryddingsutstyr til flyplasser i hele verden går mot et rekordår med en omsetning på 500 millioner kroner. De har doblet antall ansatte til 125 på et og et halvt år.

  • Ikke sykkelstier på Hedmarksvidda

    Fylkesmannen i Hedmark sier nei til sykkelstier i naturreservatet på Hedmarksvidda. Det har blitt søkt om å gruse stier til sykling blant annet fra Målia til Kveådammen, men det blir altså avslått. Det skriver Østlendingen.