NRK Meny
Normal

Nekter straffskyld for drap

Den 24 år gamle rumeneren som står tiltalt for å ha drept den tidligere rektoren ved det som het «Den reisende høyskole», påberoper seg nødverge og nekter straffskyld for drapet.

Rettssak Hornsjødrap

I dag startet rettssaken mot en 24 år gammel rumensk statsborger som står tiltalt for å ha drept hotellbestyrer og rektor ved det som tidligere het «Den reisende høyskole».

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

I dag startet rettssaken mot en 24 år gammel rumensk statsborger som står tiltalt blant annet for å ha drept den tidligere rektoren ved det som het «Den reisende høyskolen», Gert Magnar Olsen, i mars i år.

Mannen er også tiltalt for ha «berøvet en annens frihet», Olsens kone. På det punktet erkjenner han straffskyld.

– Kritikken er ikke vesentlig

Aktor Arne Ingvald Dymbe skisserte i innledningsforedraget hendelsesforløpet denne dagen i mars. Det er gjennomført en rekonstruksjon og Dymbe understreket at påtalemyndigheten ikke anser det som nødvendig med ytterligere åstedsundersøkelser.

Videre ble det påpekt at kritikken av skolen, slik den har blitt kjent i mediene, ikke kan få nevneverdig plass i bevisføringen.

– Skolesituasjonen har ingenting med skyldspørsmålet å gjøre, det vil eventuelt kunne utgjøre et lite straffeutmålingsmoment, sier han.

Skolen har i den siste tiden vært under sterk kritikk, blant annet fra flere tidligere elever.

– Skoleforholdene har betydning

Tiltaltes forsvarer, advokat Gunhild Lærum, er uenig med statsadvokaten. Hun sier hun er klar over at skolen ikke er satt på tiltalebenken, men mener forholdene ved skolen allikevel er viktige i straffesaken.

– Forhistorien har betydning i forhold til den sinnsstemningen som var og hvilken relasjon det var mellom disse menneskene.

Ifølge Lærum var den tiltalte 24-åringen i en presset situasjon og handlet i nødverge da drapet skjedde.

– Han mener han var i en svært presset situasjon, at han var presset i forhold til de arbeidsoppgavene han fikk. Han mener han var grovt utnyttet og han er av den oppfatning at de beskyldte han urettmessig blant annet for tyveri, sier hun.

Gjemte seg i skoboden

Den tiltalte startet forklaringen sin i Sør-Gudbrandsdal tingrett mandag formiddag. Han fortalte blant annet at han hadde gjemt seg i en skobod den kvelden da drapet skjedde. Der ventet han på at kona til den drepte skulle komme.

– Målet var å ta henne som gissel, for å få tilbake pengene skolen skyldte meg, sier han.

Når hun kom inn i rommet, snakket de om pengene, rundt 55.000 kroner, før han bandt henne fast med skolisser.

– Jeg fryktet at hun ville prøve å stikke av og at jeg skulle miste pengene mine, forklarer han.