Normal

Foreldrene nekter for å ha mishandlet barna

Foreldrene som er tiltalt for grov mishandling av sine fem barn forklarte seg i Gjøvik tingrett onsdag. Begge to nekter for å ha utøvd vold mot barna sine.

Håvard Fremstad

– Min klient innrømmer å ha satt grenser for barna, ved hjelp av fysiske øvelser kun i oppdragelsesøyemed. Han mener det er uakseptabelt å slå barn, forklarer den tiltalte farens forsvarer, Håvard Fremstad.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Den 47 år gamle faren og den 35 år gamle moren fra Hadeland som er tiltalt for grov mishandling av sine fem barn, forklarte seg for retten onsdag.

Foreldrene vedgår at de har straffet noen av de eldste barna med stressøvelser som knebøy ved noen anledninger når de har vært uskikkelige.

Men de nekter for at de har vært voldelige mot barna og sparket eller slått dem med ulike gjenstander.

47-åringen erkjente ikke straffskyld i henhold til tiltalen i retten tirsdag, mens moren erkjente delvis straffskyld.

– Jeg har aldri sett kona slå

Familien er opprinnelig fra Vest-Afrika, men kom til Norge for elleve år siden. Den tiltalte faren forklarte seg for retten i dag, hvor han benektet at han har sparket eller slått barna sine med gjenstander som pinner, kosteskaft eller sko.

Han forklarte også at han aldri har sett eller hørt om at ektefellen har mishandlet ekteparets fem barn.

– Hvis kona mi hadde vært slem mot barna mens jeg ikke har vært hjemme, så hadde barna fortalt meg det når jeg kom hjem. Men ingen av barna har fortalt at hun har vært voldelig mot dem til meg, og jeg har heller aldri sett det, forklarte faren.

Men han vedgår at noen av de eldste barna måtte utføre stressøvelser, som knebøy-lignende øvelser, hvis de hadde vært uskikkelige.

De to eldste sønnene har fortalt i dommeravhør at de ble tvunget til å gjøre disse øvelsene i flere timer, slik at de fikk smerter og kramper og ikke klarte å gå etterpå. Faren benekter at det har skjedd.

– Det var snakk om maks fem eller ti repetisjoner. Jeg hadde ikke klart å gjøre mer enn 50 repetisjoner selv, så selvfølgelig tvang jeg ikke barna til å stå slik lenge, sa 47-åringen.

Håvard Fremstad og Lars Braastad

Den tiltalte farens forsvarer, Håvard Fremstad, og morens forsvarer, Lars Braastad, sier begge foreldrene nekter for å ha brukt gjenstander for å slå barna.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Slo sønnen i hjemlandet

Men faren innrømmer at han har slått sin eldste sønn ved en anledning, mens familien fremdeles bodde i Vest-Afrika.

– Jeg pleier ikke å slå, men jeg har slått min eldste sønn en eneste gang, og det skjedde mens vi fremdeles bodde i Afrika, forklarte 47-åringen.

Men under et politiavhør skal faren ha innrømmet at han hadde slått sine to eldste sønner gjentatte ganger med flat hånd i løpet av de to første årene familien bodde i Norge.

Men han understreket at han hadde gjort dette fordi han ikke visste at det er forbudt å slå barn her, men at han sluttet med dette da han fikk vite om dette.

I retten nekter han for å ha sagt noe slikt til politiet, og holder fast ved at han kun har slått sin eldste sønn en gang før de flyttet til Norge.

– Jeg er glad i barna mine

Den 35-år gamle moren forklarte seg også i Gjøvik tingrett i ettermiddag. Hun stiller seg bar farens forklaring om at både hun og ektemannen ga barna husarrest, eller klapset barna på baken med åpen hånd for å sette grenser overfor barna.

– Vi gjør ikke det for å være slemme, de er barna våre, det er for å oppdra dem, forklarte moren.

Hun sa at hun også ved et par anledninger hadde straffet noen av barna ved at de måtte utføre knebøy. Men hun nektet straffskyld for alle tiltalepunktene som omfatter spark og slag med ulike gjenstander.

Ifølge moren hadde de flere ganger kontakt med barnevernstjenesten, særlig for å få hjelp til å håndtere de to eldste sønnene, når de ikke hørte på foreldrene.

Hun mener at familiens økonomiske situasjon og regler innenfor hjemmet førte til at spesielt de eldste barna var misfornøyd, og at de har diktet opp historier som igjen har ført til hun og ektemannen ble stilt for retten.

– Barna syntes kanskje husreglene vi har hjemme var strenge. De ønsket heller å få lov til å gjøre akkurat som de ville, og det kan være en grunn til disse anklagene, sa moren.

Moren forfalte videre hun tenker på barna sine hele tiden, og at hun savner dem veldig.

– Jeg er glad i barna mine. Uten dem har jeg ingenting.

Rettssaken mot foreldreparet fortsetter i Gjøvik tingrett torsdag.