NRK Meny
Normal

Nei til ulveskyss i Slettås

Svært nærgående ulv fikk folket i Slettås i Trysil til å reagere sist vinter. Frykten var så stor at noen forldre nektet barna å leke ute alene.

Frykter ulven

Da vi besøkte innbyggerne i Slettås tidligere i vinter var folk reddde for ulven

Foto: Aud Ingebjørg Barstad / NRK

Foreldre i Slettås krevde ekstra skoleskyss fra hjemmet til skolebussen på grunn av den nærgående ulven sist vinter.

Kommunene sa ja, men mente fylkesmannen måtte bruke litt av millionene fra staten til konfliktdempende tiltak for å betale for ekstra skoleskyss. Frykt hos barn og foreldre er ikke grunn nok, mener Øyvind Gotehus rådgiver i fylkesmannens miljøvernavdeling

– Vi mener at det å dekke skoleskyss ikke er et konfliktdempende tiltak, og det er det midlene skal gå til. Derfor mener vi at det er utenfor formålet med ordningen.

Håkon Westad

Håkon Westad

Foto: Jan Egil Løvbak

Talsmann for innbyggerne i Slettås, Håkon Westad, reagerer på fylkesmannens beslutning

– Det viser vel bare en ting. De vet egentlig ikke hva de prater om. Det må jo være det som er konfliktdempende. Ungene går i frykt for å møte på ulv. Foreldra kanskje ennå mer. Da mener jeg at det er der dem burde bruke pengene og ikke på informasjon.

Lover penger til informasjon

Fylkesmannen lover isteden 20 000 kroner til informasjon om rovdyr. Spesielt beregnet på barn og unge.

– Å spre litt informasjon rundt ulv og ulvs adferd skal være med på å dempe konflikten i Slettås. Foredrag om ulven og hvor farlig den er for mennesker.

– Erfaringen vår fra andre steder i Hedmark som har hatt ulv lenger enn Slettås og Trysil er at konflikten er størst i starten. Når folk venner seg til å ha ulv rundt seg blir konfliktnivået lavere.

Ferske ulvespor

Westås er negativ til at pengene skal gå til informasjon og ikke til skoleskyss som kan berolige barn og foreldre.

– Vi skal vel ikke bruke pengene på at ennå flere folk skal spre vås rundt om i samfunnet. Så lenge vi ikke har muligheten til å ta ut noe av det som herjer rundt oss blir det bare mer og mer av det.

Har dere fortsatt ulv i nærheten?

- Ja, vi har jo slept dyra på beite her oppe. Vi har jo vært livredde for det. Så langt har det heldigvis gått bra. Ene morgenen her var det ferske ulvespor en kilometer ovenfor her jeg bor. Det er midt mellom her og der dyra går. Så vi føler oss hvertfall ikke trygge.

Enige om rovdyrpolitikken