NRK Meny
Normal

Nei til rally på Domkirkeodden

Riksantikvaren sier nei til rally-VM på Domkirkeodden.

Domkirkeruinene på Hamar.
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Mer om:

Rally Norway

Riksantikvaren mener arrangementet blir for omfangsrikt å arrangere på de fredede områdene.

At arrangementet er midlertidig oppveier ikke for de farer og skadevirkninger et slikt billøp kan utsette ruinene og de fredete bygningene for, mener riksantikvaren.

- Løypetrasèen er lagt tett inntil de fredede bygningene, og en eventuell påkjørsel vil føre til så stor skade på bygningene, at det vil regnes som brudd på kulturminneloven, sier riksantikvar Nils Marstein.

Nils Marstein
Foto: Asgeir Spange Brekke/ Riksantikvaren

- Ikke godt nok redgjort

Det er  Rally Norway og Stiftelsen Domkirkeodden som har søkt om å få arrangere en av rally-etappene på Domkirkeodden. Riksantikvaren mener det ikke er redgjort godt nok i søknaden for hvordan en skal unngå skader på bygningene og ruinene.

Skulle det skje en ulykke under etappen, vil det få store konsekvenser, sier Marstein.

- Da risikerer vi at tunge utrykningskjøretøy kommer inn på området utenfor den angitte traseen. Det vil føre til stor belastning på grunnen, og fare for olje- eller bensinlekkasje ned i grunnen, sier Marstein.

Riksantikvaren vil ikke si noe om muligheten for å få en etappe på Domkirkeodden dersom Rally Norway gjøre endringer i trasèvalget, men slik planene ser ut nå er det ikke aktuelt.

- Vår oppgave er å forvalte kulturminnene, og vi er ikke enige med Hedmarksmuseet og Rally Norway, når de konkluderer med at en etappe på Domkirkeodden ikke vil skade kulturminnene, sier Marstein.

Skuffet

Arrangørene av VM-runden i Rally er skuffet over avslaget fra riksantikvaren. Daglig leder Even Wiger i Rally Norway sier en etappe inne på Domkirkeodden ville ha vist noe av det beste fra Hamar og Hedmarken.

Wiger sier at de nå vi gå i gang med planer om rally-etapper andre steder i Hamar, til erstatning for planene på Domkirkeodden.