NRK Meny
Normal

Nei til ekspertvurdering

En av forsvarerne i overgrepssaken i Alvdal har bedt om en uavhengig vurdering av barneavhørene i saken, fordi han mener ett av barna kan ha blitt påvirka til å forklare seg feil. Det sier tingretten nei til.

Sverre Næss

Advokat Sverre Næss ønsker at en ny sakkyndig skal vurdere dommeravhørene av barna i «Alvdalsaken».

Foto: Frode Meskau / NRK

Fire barn skal ha blitt seksuelt misbrukt i «Alvdalsaken», og de har alle vært gjennom flere avhør. Avhørene ble leda av en dommer fra Nord-Østerdal tingrett. Barna fortalte hva de har blitt utsatt for, og avhørene er tatt opp på video.

Tre av barna er fortsatt mindreårige så de slipper å vitne under rettssaken i januar, i stedet blir videoavhørene av dem avspilt i retten. Det fjerde barnet har nylig passert 18, og skal dermed vitne på vanlig måte.

Dette er ikke bra nok for advokat Sverre Næss, som forsvarer hovedmannen blant de seks som er sikta. Næss mener ett av barna kan ha blitt påvirka til å forklare seg feil.

– Jeg går ut fra at jeg kommer til å bringe denne avgjørelsen inn for lagmannsretten, sier Næss.

Reagerer på avhørene

Sverre Næss har bedt tingretten om å oppnevne en ny sakkyndig, en svensk psykolog som har vurdert dommeravhør i flere norske rettssaker, blant annet Bjugnsaken.

Næss har reagert særlig på dommeravhørene av ene barnet, en nå 15 år gammel gutt.

For det første mener han at gutten har kommet med opplysninger som umulig kan være riktige. For det andre mener han at spørsmålsstillingen ikke har vært nøytral fordi avhøreren har brukt fornavnene på to av de seks sikta i saken.

Dessuten er gutten avhørt tre ganger over et lengre tidsrom, slik at han kan ha vært under innflytelse av andre personer i mellomtida.

– Dette er en alvorlig sak, og jeg mener rettssikkerheten ville vært tjent med å få en spesialist til å avgjøre hvor gode disse avhørene er, sier han.

Antyder omkamp

Tre av de andre forsvarerne i saken har støtta kravet om en uavhengig ekspertgransking, mens både statsadvokaten og barnas bistandsadvokater har gått imot.

Det har også sorenskriver Tom Landt Urdahl i Nord-Østerdal har valgt å gjøre. Han mener det er dommernes oppgave å vurdere troverdigheten til alle vitner i en rettssak.

Forsvarerne vil få god tid under rettssaken til å påpeke den usikkerheten som ligger i ordningen med dommeravhør, lover sorenskriveren.

Sverre Næss antyder altså omkamp om den avgjørelsen, i lagmannsretten.

– Jeg har ikke tatt noen fast avgjørelse enda, men jeg skal snakke med de andre forsvarerene og regner med at jeg kommer til å ta det opp i lagmannsretten, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Måtte fire ekstraomganger til

    I den andre kvartfinalen i sluttspillet i håndball for herrer i kveld så vant Kolstad 37–34 mot Elverum. Dermed må det spilles en tredje kvartfinale for å avgjøre hvem som går til semifinalen. Den kampen spilles i Elverum på søndag.

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.