NRK Meny
Normal

Nedre Otta blant verneverdige "tre på topp"

Naturvernforbundet står i spissen for en ny offensiv for verneverdige vassdrag, der Nedre Otta er rangert blant de tre viktigste i Norge. Naturvernerne tar feil, mener Eidsiva Vannkraft.

Nedre Otta

KJEMPER FOR NEDRE OTTA: Naturvernerne legger inn en storoffensiv før Olje- og energidepartementet skal bestemme om Nedre Otta skal bygges ut eller ikke.

Foto: Jorun Vang / NRK

NVE har tidligere anbefalt utbygging, og nå er det Olje- og energidepartementet som skal ta den endelige avgjørelsen.

Utbyggingspress

Både fylkesutvalget i Oppland og kommunestyrene i Sel og Vågå har tidligere sagt ja til utbygging, men motstanderne har ikke gitt seg.

– Verneverdige vassdrag forsvinner ut av norsk natur i et forrykende tempo, og det er voldsomt utbyggingspress i jakten på fornybar energi, sier rådgiver i naturmangfold i Norges Naturvernforbund, Christian Børs Lind.

– Nedre Otta er rangert som en av de beste elver for rafting i Europa. I tillegg kommer fritidsfiske. Nedre Otta er svært viktig for reiselivsnæringen, sier Lind.

– Tvilsom rafting-påstand

Oddleiv Sæle

Oddleiv Sæle, direktør i Eidsiva Vannkraft.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Dette er en svært tvilsom påstand. Det er Sjoa som er den viktigste elva for rafting, mens Nedre Otta har en mer familiepregede rafting med roligere vannføring, sier direktør i Eidsiva Vannkraft, Oddleiv Sæle.

– At dette skulle være "en av de beste elver for rafting i Europa" er overraskende og et snev av overdrivelse. Vi har en konsekvensutredning som viser det motsatte.

Flere utbygginger på gang

Naturvernforbundet mener også at kampen for Nedre Otta må ses i sammenheng med den vedtatte utbyggingen av Rosten og en mulig utbygging av Kåja. NVE har foreløpig ikke kommet med noen ferdig uttalelse om Kåja.

– Gudbrandsdalen kan i verste fall få tre utbygginger med uforholdsmessig store inngrep på et lite område, sier Lind.

Lobbyaksjon

I dag blir det en stor lobbyaksjon fra naturvernerne. Leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, står i spissen for en delegasjon som skal ha møter i Olje- og energidepartementet og Klima- og miljødepartementet. De skal også treffe stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H), som er andre nestleder i Energi- og miljøkomitéen.

I tillegg til Nedre Otta, blir også Trongfossen i Trøndelag og Ullsfjorden i Troms samtaleemner under møtene. Under slagordet "Spar de viktigste" mener Naturvernforbundet at disse tre vassdragene for tiden er "tre på topp" når det gjelder verneverdi.

Elvestuen på rafting i Nedre Otta

Fra rafting i Nedre Otta i september i år, denne gangen Ola Elvestuen (V) og Odd Henriksen (H), på invitasjon fra naturvernere.

Foto: Planet River

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang