NRK Meny
Normal

Blåser i nedgang for korps

De siste tretti åra har antallet korpsmusikere blitt halvert. På sommerskolen ved Bjerkely folkehøgskole er engasjementet og pågangen derimot stor.

Sommerskole på Bjerkely

Robert Solberg Nilsen dirigerer deltakerne på sommerskolen på Bjerkely folkehøgskole.

Foto: Stein S. Eide / NRK

– Det har vært en dalende kurve, jeg tror det er konkurranse med fryktelig mange andre fritidsaktiviteter, sier korpsdirigent Robert Solberg Nilsen.

Han gir dirigerer rundt 100 deltakere på sommerkurs på Bjerkely folkehøgskole i Åsnes. Korpsmusikantene kommer fra hele Østlandet, og alderen spenner fra ni til tjue.

– Eldre inspirerer de små

– Stikkordet her er kvalitet, ingen har lyst til å holde på med noe som ikke låter bra eller er konkurransedyktig. Da har man så mange andre tilbud og da velger man heller dem.

De siste tretti åra er antallet korpsmusikanter blitt halvert, fra 130 000 til 65 000. I samme periode har antallet korps også gått ned, fra 2200 til 1700. Hovedutfordringen er å få unge til å ikke slutte når de blir 12–13 år.

– Det er viktig at det er med flere eldre, som kan inspirere de små til å spille lengre. Det er veldig gøy og man møter mange nye folk med samme interesser, sier Kaia Haugstvedt fra Oslo, som har spilt i korps i ti år.

– Viktig med kvalitet

Årets sommerkurs har trukket nesten dobbelt så mange som i fjor.

– Jeg tror det skyldes gode kurs, mange tar med seg venner og bekjente tilbake, sier Nilsen.

Nå vil korpsbevegelsen ha en større satsing på kvalitet på alt fra instruksjon til øvingsrom. Daglig leder i Korpsnett, Unni Færøvik, er opptatt av kvaliteten i korpsene.

– Jeg tror det er viktig at vi satser på god musikalsk kvalitet og at det er gøy å spille. Vi ser at det å holde på de eldste medlemmene er en utfordring for flere korps. Det er viktig at korpsene får tilgang på dyktige instruktører og dirigenter og gode lokaler.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bjørn Iddberg trekker seg

    Bjørn Iddberg tar ikke gjenvalg som ordfører i Gjøvik. Det melder Oppland Arbeiderblad.

    Iddberg skal i et brev til nominasjonskomiteen til Gjøvik Arbeiderparti ha gjort det klart at kommunevalget i 2019 blir uten ham på valglista.

  • MDG-støtte til Acer

    - Internasjonalt samarbeid er avgjørende, derfor er vi for Acer, sier fylkesleder i MDG Hedmark, Jon Lurås. Stortinget sa i går ja til at Norge skal delta i EUs tredje energimarkedspakke. Det var MDG som sammen med Ap sikret regjeringa flertall.