NRK Meny
Normal

Klisterføre for birkebeinerne

Mange birkebeinere er spente på været før rennene fredag og lørdag. Ifølge meteorologen er det klister og solkrem som gjelder, i alle fall på lørdag.

Klister

Mildvær fører til klisterføre i årets Birkebeinerrenn. Meterologen lover stort sett oppholdsvær for de som skal gå på ski fra Rena til Lillehammer på fredag og lørdag.

Foto: NRK

Nesten 18 000 skiløpere skal kjempe seg fra Rena til Lillehammer i løpet av fredag og lørdag. I morgen står cirka 1 300 deltagere på startstreken, på lørdag er 16 600 deltagere påmeldt.

Ifølge løypekjører Stein Løvlien er det fine forhold over fjellet. Mildværet vil trolig påvirke løypene noe utover lørdagen, skriver birkebeiner.no.

Litt nedbør natt til lørdag

De som starter først vil få det sporet, mens sporene trolig vil flyte litt ut senere på dagen. Noe som fører til at de som starter sent kan få vanskelige forhold.

– Men løypene er mye bedre enn de fleste skulle tro. Det er ikke noe «hokus pokus» å gjøre med mildværet. Den beste vi kan gjøre er å jobbe med snøen jevnlig, sier Løvlien til birkebeiner.no.

Birkebeinerrennet

Det blir greit birken-vær, ifølge meteorologen.

Foto: CLINT AUSTIN / AP

Ifølge meteorolog Marit Helene Jensen blir det et helt greit vær på lørdag, sjøl om dagen begynner med litt nedbør.

– Det kan komme tåke og litt nedbør natt til lørdag, men det er snakk om veldig lite nedbør. Den kommer trolig som litt yr eller lett snø, men siden det skal ligge på rundt 0 grader, er det vanskelig å se om det er snø eller regn som kommer, sier Jensen til NRK.

Klisterføre

Nedbøren gir seg trolig ved 8-tida, og da vil det klarne opp.

– Det blir litt vind, kan komme opp i frisk bris. Så det kan bli litt motvind på fjellet. Ellers blir det stort sett pent vær og noen varmegrader. Så det ser ganske greit ut, sier Jensen.

Fredag lover meteorologen lettskyet og varmegrader.

Skismører for Swix, Tor Olav Håkenrud, regner med at det blir klisterføre.

– Det er veldig fine forhold, rene påskeføret. Antageligvis blir det klisterføre fra morgenen av, sier Håkenrud til birkebeiner.no.

Bedre spor

Samtidig kan en ny tråkkemaskin gjøre turen over fjellet langt mer komfortabel for mange av birkebeinerene.

Denne gir nemlig smalere og mer kompakte spor, som ifølge arrangørene vil gi bedre spor til de senest startende under Birkebeinerrennet.

– Dette fører til at skiskoene ikke slår borti, samtidig som sporene er så smale at det ikke blir slingring på skiene. Det vil kunne gå mange tusen her før det begynner å slingre, sier løypesjef på Sjusjøen, Johannes Haukåssveen.

Video Nye birkenspor

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Utsetter dobbeltspor i Stange

    Byggestart for dobbeltspor fra Kleverud til Sørli i Stange blir utsatt. Bane Nor har ikke har fått oppstartfinansiering via statsbudsjettet. Departementet mener det er behov for å se strekningen i sammenheng med strekningen til Åkersvika i Hamar.

  • Lettere skadd i elgpåkjørsel

    Sjåføren er lettere skadd, etter kollisjon med elg på riksveg 15 mellom Lalm og Vågå. Nødetatene er på stedet. Elgen ble avlivet av Viltnemda.