NAV mener ordningen er for god

De får 6000 kroner i måneden for å bo hjemme. Nå stiller NAV spørsmål ved om ordningen rett og slett er for god.

Video Elever som dropper ut får 6000 kroner

Ordningen er ment å hjelpe ungdom som dropper ut av videregående skole. I dag kan nemlig elever som kutter ut skolen og bor hjemme få nærmere 6000 kroner i støtte. – Dette er for mye, mener de ved NAV på Hadeland.

– Regelverket må endres

Trude Gauksrud ved NAV på Hadeland mener ordningen bør endres.

Trude Gauksrud ved NAV på Hadeland mener ordningen bør endres.

Foto: Arvid Torgard / NRK

Ved NAV Hadeland har de diskutert den såkalte individstøtten i lengre tid. Nå mener de regelverket må endres. I Norge er det 12 tusen ungdommer som får 1500 kroner i uka etter at de har droppa ut av videregående. Eneste kravet er at de må være på et tiltak.

– Utdanning bør premieres

Trude Gauksrud er avdelingsleder ved NAV Hadeland og mener det er et paradoks at ungdom skal få betaling når de slutter på videregående skole, når alle vet hvor viktig det er med utdanning.

Ansetter miljømedarbeider

Terje Simensen jobber for å hindre at ungdom dropper ut.

Terje Simensen jobber for å hindre at ungdom dropper ut.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Nå vil NAV hindre at folk dropper ut av videregående. Derfor har de ansatt Terje Simensen som miljøarbeider ved Hadeland videregående skole. Han skal bidra til at elever ikke dropper ut.

Simensen har et delt forhold til individstøtten. – Noen trenger den, men det er synd hvis den virker som en gulrot for å slutte i videregående, sier han.

Ved NAV på Hadeland mener de støtten heller bør vurderes individuelt.

– Har tenkt tanken på å slutte

Nina Marie Lunner er skeptisk til ordningen.

Nina Marie Lunner er skeptisk til ordningen.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Nina Marie Lunner er elev på Hadeland videregående. Hun innrømmer at hun har tenkt tanken på å slutte, og kunne flytte for seg selv for pengene hun kunne fått fra NAV. Men det ville være dumt å gjøre det, mener hun. I stedet bør det bli slutt på ordningen, sier hun.

Men departementet vil ikke endre

Statssekretær Gina Lund i Arbeidsdepartementet sier de ikke vil endre ordningen nå:

Video Statssekretær Gina Lund vil ikke endre ordningen.

Statssekretær Gina Lund vil ikke endre ordningen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Med fakler for Farida

  Mellom 200 og 300 personer møtte opp i et fakkeltog på Dokka i kveld til støtte for den afghanske jenta Farida og familien hennes som ble kastet ut av landet i februar i fjor. I november konkluderte Oslo tingrett med at utkastelsesvedtaket gjort av Utlendingsnemnda var ugyldig, men UNE anket saken, og tirsdag kommer saken opp for lagmannsretten.

  Fakkeltog for Farida
  Foto: Anne Kari Løberg / NRK
 • Utnyttet prostituerte

  Aktor Iris Storås la ned påstand om fengsel mellom 8 år, og 2 år og 2 måneder for fire personer fra Bulgaria tiltalt for å ha utnyttet kvinner til prostitusjon. Kvinnene hadde tilhold i et hus sør i Hedmark og ble fraktet til Oslo der de prostituerte seg på gata. Ifølge kvinnene tok de tiltalte i saken det meste av pengene de tjente.

  Iris Storås
  Foto: Linda Vespestad / NRK