Hopp til innhold

Nato-øvelsen kan ramme deler av den nasjonale infrastrukturen

Telenor tør ikke å garantere at det ikke vil bli problemer med mobilnettet under Nato-øvelsen Trident Juncture. Også andre deler av den nasjonal infrastruktur kan bli rammet.

SIM-kort

Totalt har det blitt bestilt 1.300 SIM-kort gjennom Forsvarets systemer. Hvor mange soldater som får bruke telefon er usikkert.

Foto: MATS SPARBY / NRK

Høstens Nato-øvelse er så smått i gang. I disse dager jobber de omtrent 40.000 soldatene blant annet med å sette opp leirer rundt om i landet.

I flere av leirene vil det stasjoneres flere tusen soldater som skal bruke mobilen til strømming, sending av SMSer og ringing.

Telenor har forberedt seg godt, men kan ikke utelukke at det vil bli problemer når så mange skal bruke mobilen.

– Det kan bli nettutfall og det kan være hendelser som gjør at mobilnettet midlertidig blir satt ut av drift. Men vi har høynet beredskapen, slik at jeg tror dette stort sett vil gå bra, sier dekningssjef Bjørn Amundsen.

Forbereder på lik linje som ved konserter og festivaler

Også telefonnettleverandøren Telia har satt opp ekstra basestasjoner for å ta unna den økte aktiviteten. Kommunikasjonsansvarlig Ellen Cecilie Scheen forteller at øvelsen vil bli behandlet på lik linje som konserter og festivaler.

– Det betyr at vi har gått gjennom område for område hvor soldatene skal oppholde seg og gjort nødvendige tiltak der vi har sett at det er behov for det, forteller kommunikasjonsansvarlig i Telia, Ellen Cecilie Scheen.

Men Telenor spår blant annet at det vil bli problemer både på Rygge flystasjon i Østfold og Sessvollmoen i Akershus. Amundsen tror det er soldatene som vil merke mest til problemene.

Bjørn Amundsen, Telenor

Dekningssjef Bjørn Amundsen tror ikke det vil bli store problemer under Nato-øvelsen, men tørr ikke å love at det ikke vil oppstå utfordringer.

Foto: Tale Hauso / NRK

Han forteller at det også kan bli problemer andre steder, hvis styrkene for eksempel ikke flytter seg slik som først planlagt.

– Så sant disse soldatene oppholder seg i områdene vi har fått beskjed om tror jeg vi har kontroll på dette. Men det er helt umulig å spå. I en situasjon hvor kapasiteten er begrenset og soldatene skal bruke telefonen sin, så vil det bli vanskelig å komme gjennom og datahastigheten vil gå ned, forteller han.

Forsvaret kan ikke si noe om hvilke nasjoner som lar de militære ta med seg mobilene sine. NRK får opplyst at det er bestilt 1.300 SIM-kort til soldatene som skal delta i øvelsen.

Moss lufthavn Rygge

Telenor tror spesielt soldatene på Moss lufthavn Rygge vil få problemer med mobilnettet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ingen garantier

Også DAB-nettet og annen nasjonal infrastrukur kan bli rammet.

John-Eivind Velure

John-Eivind Velure i Nkom forteller at de har gjort sine forberedelser for å unngå at det blir problemer med DAB-nettet under Nato-øvelsen.

Foto: Nkom

Det er Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) som styrer hvem som får bruke hvilken frekvens, og ingen av Nato-landene er gitt rettigheter til å bruke dette frekvensområdet.

John-Eivind Velure, avdelingsdirektør i Spektrumsavdelingen, kan allikevel ikke garantere at ingen av landene vil bruke det.

– God planlegging i forkant vil minimere sannsynligheten for forstyrrelser, men det vil alltid være en viss risiko for at det likevel skjer.

Vil finne og stoppe signaler

Nkom vil derfor sette ut biler og utstyr for å måle om det er noen som kobler seg på frekvensområdet. Sammen med Forsvaret skal de klare å finne frem til hvor signalene kommer fra og stoppe de.

– Vi har særlig oppmerksomhet rettet mot gjennomføring av øvelsen, og vår tilsynsvirksomhet vil tydelig prioritere oppfølging under øvelsen for å kunne håndtere og stoppe eventuelle forstyrrelser, sier Velure.

Samferdelsminister Jon Georg Dale forteller at mye av arbeidet med å sikre at DAB- og mobilnettet ikke blir påvirket er opp til Nkom.

Han forteller at de er vant til å arbeide opp mot store arrangementer.

– Nkom har lang erfaring med tilsyn med frekvensbruk under store internasjonale idrettsarrangementer, slik som sykkel-VM i Bergen i 2017, ungdoms-OL på Lillehammer og årlige konkurranser i Holmenkollen. Nkom legger til grunn at våre erfaringer fra slike arrangementer kan skaleres opp til Trident Juncture, forteller ministeren.

Avdelingsdirektør for sikkerhet og beredskap i NRK Øyvind Vasaasen, sier at DAB ikke er mer utsatt enn annen nasjonal infrastruktur, og at det også blir satt på prøve under en slik øvelse.

Er ikke urolige

Stabssjef Asbjørn Lund hos samordnings- og beredskapsstaben til Fylkesmannen i Oppland forteller at de tidligere var urolige for situasjonen både når det gjaldt mobil og DAB. Men etter samtaler med både Telenor og Nkom føler han seg tryggere på at øvelsen ikke skal gi store konsekvenser.

– Vi håper det ikke skjer noe, men skulle det gjøre det behandler vi det som en vanlig beredskapshendelse. Det hender jo for eksempel at mobilnettet faller ut.

NRK har vært i kontakt med både Forsvaret og Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap for en kommentar, men begge viser til Nkom.

DAB-radio

DAB-signalene kan falle ut, dersom et av landene som deltar i Nato-øvelsen bruker samme dekningsfrekvens som norske radiokanaler.

Foto: Tore Meek, Tore Meek / NTB scanpix

Flere saker fra Innlandet