NRK Meny
Normal

Narkomane til bygda

Stadig fleire narkomane flyttar frå Oslo og ut på bygda. Mange av dei hamnar i Vestoppland.

Rusmisbruker
Foto: Jon Eeg / Scanpix

Det seier Harald Balke, som er fungerande leiar for etterforskningsseksjonen for Gjøvik-regionen i politiet.

Balke seier politiet ser ein tendens til at narkomane ønskjer å gøyme seg bort og hamner på Toten, Hadeland og i Valdres.

- Kanskje reknar dei med at det er mindre fokus frå politiet her, seier Balke.

Auke i beslag

I første halvdel av 2008 var det ein auke i talet på narkotikabeslag i Vestoppland samanlikna med i fjor.

Og dersom ein samanliknar Vestoppland og Gudbrandsdal politidistrikt, vart det ble gjort nesten hundre fleire beslag i Gjøvik, Valdres, Hadeland og Toten dei seks første månadane i år.

Årsaka til dette kan vera fleire, meiner Balke.Større satsing frå politiet, gjennomfart av narkomane og fleire behandlingsintitusjonar enn andre stader kan vera med på å forklare mykje.

Men tendensen han tydeleg ser, er at rusmisbrukarar frå storbyen flyttar ut på bygda.

- Vi ser at narkomane kjøper bustad og slår seg til her i området, samtidig som dei fortset den kriminelle verksemda. Dei reknar vel med at det er lettare å drive slik verksemd utanfor sentrale område.

Auke i rekruttering

Det er også inntrykket til Jack Flatvad i foreninga Gatebarnas Far.

- Dei kjem hit i staden, for her er det ikkje så ope og dei får gøymt seg litt, men dei rusar seg ikkje mindre av den grunn, seier han.

- Betyr det at det blir hardare miljø?

- Det inneber jo at det blir større rusmiljø her og større rekruttering.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lei KM i sjukehus

  Ordførerne i Valdres begynner å bli lei av kretskampen om sjukehus rundt Mjøsa mellom Gjøvik, Lillehammer og Hamar. Hvis fellessjukehuset flyttes lenger vekk fra dem enn til Mjøsbrua faller støtten fra Valdres til prosjektet bort, skriver de i en pressemeldiing.

 • Ringsaker vokser enda mer

  Ringsaker kommune befester seg som den kommunen med flest innbyggere i Innlandet etter at de i fjor hadde en folketilvekst på 309 innbyggere, slik at de nå har 34 151 innbyggere. Det er likevel Hamar som øker mest med 332 innbyggere. Se veksten og nedgangen i din kommune her.

 • Los Bando til 14 land

  Filmen Los Bando er solgt til flere land etter at den ble vist for festivalpublikummet i Berlin denne uka. 14 land ønsker å vise filmen på kino.

  -Det er en bra start på det internasjonale salget, sier produsent Trine Aadalen Lo i Filmbin.