NRK Meny
Normal

Narko-tiltalt presset av Oslo-miljø

Hovedmannen i den pågående narkotika-rettssaken på Lillehammer har selv levd under knallhardt press fra et kriminelt miljø i Oslo, ifølge mannens forsvarer.

Dommere og rettsformann i Sør-Gudbrandsdal tingrett

Syv personer står tiltalt i den omfattende narkosaken i Lillehammer.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Til sammen 100 personer, flesteparten av disse ungdommer mellom 16 og 22 år, har blitt siktet i saken, hovedsakelig for forhold som bruk og kjøp av narkotika. En 29-åring har blitt utpekt som Lillehammer-miljøets hovedmann, og han skal ha styrt narkotikanettverket med jernhånd.

– Han har selv vært hardt presset. De som står over min klient, og de som står over dem igjen, dette er folk som skal ha betalt for varene, sier 29-åringens forsvarer, Øyvind Bergøy Pedersen.

29-åringen og ytterligere seks personer står tiltalt i den omfattende narkotika-rettssaken på Lillehammer. Da straffesaken startet i går fortalte en av de andre tiltalte om hvordan 29-åringen, som er antatt å være hovedmannen i nettverket på Lillehammer, skal ha truet og utøvd vold mot de andre i miljøet. Mannens forsvarer sier at presset fra Oslo-miljøet skal ha medvirket til dette.

– Det var en grunn til at han gjorde en del ting. Han har tatt støyten, og mener å ha gjort det han sier han gjort for å unngå å selv havne i uhåndterlige situasjoner, sier Bergøy Pedersen.

– Mer organisert miljø

Presset mot 29-åringen skal ha kommet fra et narkotikamiljø i Oslo. Dette bekreftes av aktor, statsadvokat Jo Christian Jorde. Han beskriver dette Oslo-miljøet som mer organisert. Ingen personer fra dette miljøet er foreløpig involvert i rettssaken.

– Jeg skulle gjerne hatt dem her. Ingen av dem er her, men det betyr ikke at de ikke vil sitte her en dag, sier Jo Christian Jorde.

Jo Christian Jorde, aktor, i kappe i tingretten

Aktor Jo Christian Jorde sier at rettssaken som startet på Lillehammer i går har forgreininger til et organisert kriminelt miljø i Oslo.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Ville ut av nettverket

I løpet av rettssaken i går fortalte en av de syv tiltalte, en 26-åring politiet anser som en av Lillehammer-miljøets sentrale skikkelser, om sine opplevelser med den 29-årige hovedmannen. 26-åringen er opprinnelig fra Nord-Trøndelag, men flyttet til Lillehammer som barn sammen med familien. Han står nå tiltalt for blant annet bruk, kjøp og oppbevaring og salg av store mengder cannabis og hasj. Det var gjennom felles venner at han stiftet bekjentskap med den antatte hovedmannen i 2007.

– Han spilte snill og grei, men egentlig var det stikk motsatt,, forklarte 26-åringen i går.

26-åringen startet først med å være sjåfør når 29-åringen skulle ut på en runde for å kreve inn penger for salg av narkotika. Etter hvert begynte også han selv og andre kamerater å kjøpe stoff på avbetaling av 29-åringen, som de skulle selge videre. Men etter hvert ble 26-åringen vitne til flere episoder hvor den hovedtiltalte brukte vold mot flere av kameratene.

– Da var da jeg begynte å forstå at han kanskje ikke var helt frisk, sa 26-åringen i sin forklaring i går.

Ønsket å bli tatt av politiet

Tidlig om vinteren 2012 inngikk 26-åringen en avtale med den antatte hovedmannen om å kjøpe inn et større parti cannabis og hasj på kreditt, for så å selge dette videre i Lillehammer-området. De inngikk en avtale hvor 26-åringen skulle betale 10 000 kroner hver uke.

26-åringen måtte selv hente stoffet i Lysaker, hvor den antatte hovedmannen hadde organisert overleveringen. Men i løpet av vinteren og våren begynte han å bli lei hvordan nettverket ble styrt, spesielt volden som hovedmannen utøvde mot andre, flere ganger.

– Jeg ønsket å komme meg ut, men jeg så ingen mulighet for å gjøre det på noen andre måter enn å bli tatt av politiet, forklarte 26-åringen fra vitneboksen.

Stoffet som han hadde kjøpt på kreditt var opprinnelig gravd ned i et depot i utkanten av Lillehammer sentrum. 26-åringen bestemte seg for å flytte stoffet til sin egen bopel, fordi han regnet med at han dermed etter hvert ville få besøk av politiet på døra.

– Skulle "ta" noen i familien min

Og i midten av mai samme år dukket politiet opp. I bopelen ble det beslaglagt 2,2 kilo cannabis og 1,2 kilo hasj samt et mindre pengebeløp. Men selv om stoffet ble beslaglagt av politiet, så fikk 26-åringen beskjed om at han fremdeles måtte betale om lag 500 000 kroner som han skyldte for stoffet som ble beslaglagt.

– Han truet samtidig med at han skulle «ta» en person i familien min hvis jeg ikke betalte eller gikk til politiet, sier 26-åringen i sin forklaring.

Foreldrene ba ham om å holde seg unna Lillehammer. Men 26-åringens bror bodde fremdeles i Lillehammer. Han ble etter en stund oppsøkt av den hovedtiltalte. Broren ble truet med kniv, og 29-åringen forøkte å presse han til å overta brorens gjeld.

Les også: Tiltalt: – Jeg ønsket å bli tatt av politiet

Les også: Betalte 140 000 kroner av sønnens narkogjeld

Erkjenner å ha vært hardhendt

Alle de sju tiltalte erkjente hel eller delvis straffskyld for de aller fleste tiltalepunktene i retten i går.

Ifølge forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen erkjenner 29-åringen at han har vært hardhendt i innkrevingen av penger, men at han har sett seg nødt til å ta i bruk harde midler for å sikre at han igjen har fått betalt personer som har stått over 29-åringen i pyramiden.

Men 29-åringen nekter straffskyld for grovt heleri, som er det alvorligste punktet i tiltalen med en teoretisk strafferamme på 21 års fengsel. En 33-åring som også er tiltalt for grovt heleri erkjente delvis straffskyld.

29-åringen har også fått tre sivile søksmål mot seg fra to av de medtiltalte som han ifølge tiltalen har presset for penger i forbindelse med innkreving av gjeld. To av søksmålene er lagt frem på vegne av 26-åringen som forklarte seg i retten i dag.

Forvareren forklarte i sitt innledningsforedrag at søksmålene er mottatt og har blitt gjennomgått.

– Men jeg mener det er betenkelig at retten eventuelt skal dømme min klient til å betale penger som er krevd inn i forbindelse med straffbare forhold, påpekte Pedersen.