Bjørn slo elg ved hus

En bjørn slo natt til 17.mai ihjel en elgokse kun 100 meter fra et hus i Elverum. Småbarnsfamilien Økseter er utrygge.

Bjørn tok elg
Foto: Tom Haakenstad, NRK

Småbarnsfamilien Økseter i Elverum er utrygge etter at en bjørn slo ihjel en elg kun 100 meter unna huset deres natt til 17.mai.

- Jeg er rasjonell og tror ikke at ungene mine blir drept av rovdyr, men dette gjør uansett livet mindre trygt, sier Petter Økseter.

Det er tydelige spor etter kamp på liv og død på jordet til familien Økseter i Strandbygda, ei mil nord for Elverum sentrum.

Jakt over jorder

Bjørnen overrumplet elgoksen i natt. Elgen forsøkte, etter sporene å dømme, å komme seg unna, men lyktes ikke.

Bjørnen jaget elgen ut av skogen og inn på et jorde, hvor det er tydelige spor etter begge dyra. Så bar det over en vei og inn på jordet til familien Økseter. Der har bjørnen flere ganger slått elgen mens den forsøkte å flykte, viser pels- og blodspor.

Cirka 100 meter fra gårdstunet segnet elgen om og døde.

Bjørnespor
Foto: Tom Haakenstad, NRK

- Garantert bjørn

I dag tidlig så Terje Økseter, som bor på naboeiendommen, at det lå noe på jordet til sønnen. Han konstaterte at det var en elg, og kontaktet sønnen.

Da Petter Økseter kom til bort til elgen skjønte han straks hva som hadde hendt, og kontaktet Rovviltnemda i kommunen som konstaterer at elgen er tatt av bjørn.

- Det er ingen tvil om at det er bjørn som har vært på ferde, det er hundre prosent sikkert, sier leder i Viltfaglig Utvalg (Viltnemda) i Elverum, Jan Erik Olbergsveen.

- Bjørnen har flere ganger vært oppe på siden av elgen og revet i den, før den slo den ihjel, sier Olbergsveen som legger til at bjørnen må ha hatt voldsomme krefter som har klart å slå ihjel elgoksen.

Petter Økseter med sønnen
Foto: Tom Haakenstad, NRK

Redd for ungene

Petter Økseter synes bjørnens nærgåenhet er ubehagelig, ikke minst fordi han har en datter på fire og et halvt- og en sønn på to og et halvt år.

- Jeg er rasjonell og tror ikke at unga mine blir drept av rovdyr, men en episode som dette gjør at man blir redd og passer på hele tida. Det blir utrygt når rovdyra er så nærgående, sier Økseter.

Han mener bygdene i Elverum nå begynner å merke konsekvensen av å være i kjerneområdet for rovdyr. I vinter mistet Økseter hunden sin til ulv, og nå gir nærgåenheten til bjørnen nytt tap av trygghet.

Bjørnen kom igjen

Bjørnen forlot elgen uten å spise noe særlig av den, men prøvde senere på natta eller på morgenen 17.mai forsøkt å komme tilbake for å spise mer på elgen.

- Det viser spor på oversiden av veien, men bjørnen har snudd, kanskje fordi den har blitt skremt, sier leder i Viltnemda, Jan Erik Olbergsveen.

Petter Økseter tauet i kveld, 17.mai, elgkadaveret vekk fra jordet og inn i skogen for å unngå at bjørnen kommer tilbake til jordet for å spise mer.