Normal

Nå starter kampen om ordførerklubba

Etter gårsdagens valg er det fortsatt noen kommuner der det ikke er klart hvem som blir ordfører. I Hamar håper Einar Busterud (BBL) at samarbeid skal få han tilbake i ordførerstolen.

Einar Busterud

NY ORDFØRER?: Einar Busterud og BBL gjorde et svært godt valg i Hamar. Nå går Busterud for et comeback i ordførerstolen.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Kampen om hvem som skal bli ordfører er i gang i flere kommuner i Hedmark og Oppland. Dagens rødgrønne flertallet er styrket i Gjøvik, men i natt ville ikke Senterpartiet garantere at de fortsatt vil støtte Bjørn Iddberg og Arbeiderpartiet.

Varaordfører Torvild Sveen (Sp) vil forhandle før de bestemmer seg for hvem de støtter, men sier de vil være med det partiet som vil samarbeide om mest mulig Sp-politikk.

Også i Sør-Odal er man i gang med forhandlinger om posisjoner etter at Bygdelista gjorde et svært godt valg sammen med Ap. Høyre går tilbake.

Trolig comeback

I Hamar ble Einar Busterud og By- og Bygdeliste (BBL) den store vinneren. Busterud satt som ordfører i tre perioder før han ga seg for fire år siden. Nå har han gjort comeback og igjen ført BBL opp på 30 prosenttallet.

Valgkommentator for NRK, Jon Helge Lesjø.

IKKE OVERRASKENDE: Valgkommentator Jon Helge Lesjø er ikke overrasket over Busteruds comeback, men sier det er spesielt at ei lokalliste gjør det bra i så mange år.

Foto: Alexander Nordby / NRK

De får inn 12 representanter, mens Arbeiderpartiet med ordfører Morten Aspeli går tilbake 2,8 prosentpoeng og får 14 representanter. Fortsatt er det ikke klart hvem som blir ordfører, og Busterud starter nå forhandlingene med blant annet Miljøpartiet De Grønne (MDG).

– Vi har en dialog med flere her nå. Jeg synes det er greit å trekke inn en byallianse i et flertall. Jeg tror det går helt greit å samarbeide med MDG. Vi har også en miljøprofil, og det er erfarne politikere i partiet med Terje Selnes så han vet hva dette dreier seg om, sier Busterud.

Forhandlinger

Nå skal BBL sette seg ned med mulige samarbeidspartnere, og finne ut hvem de er enige med da det gjelder grunnprinsipper i politiske saker. Busterud har håp om at forhandlingene ender med ham som ordfører.

– Jeg er et politisk menneske og gleder meg til å ta fatt på å bringe Hamar videre for jeg mener at Hamar er en kommune med enorme muligheter, men vi må ha en aktiv ledelse for å utnytte dem.

NRKs valgkommentator Jon Helge Lesjø sier det ikke er overraskende at Busterud kan gjøre comeback som ordfører, fordi han var en populær ordfører. Men Lesjø sier det er spesielt at en lokal liste gjør det bra over tid.

– Det normale med lokale lister som By- og bygdelista er at de har en sak eller to og så gjør de det veldig godt i et valg eller to så dovner de hen. Men her er BBL i Hamar et unntak fra det som er vanlig i nasjonal sammenheng, sier Lesjø.