Hopp til innhold

Nå starter arbeidet med domsslutningen

Siste rettsdag i saken mot Rune Øygard ble avsluttet fredag. Nå starter arbeidet hvor dommeren og meddommerne skal komme fram til en dom.

Dommerne i Øygard-saken

Dommerne i Øygard-saken har vanskelige dager foran seg. Meddommerne er Ingrid Ingrid Louise Søberg Henriksen og Frank Iversen, hoveddommer er Torunn Kvisberg.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Dommer Torunn Elise Kvisberg har med seg to meddommere i den vanskelige prosessen med å komme fram til en dom i saken mot Rune Øygard.

– Nå skal dommerne trekke seg tilbake og rådslå og tilslutt stemme over bevisresultatet, sier statsadvokat og aktor Thorbjørn Klundseter.

Maktforholdet mellom dommeren og de to lekdommerne er helt jevnt, alle tre har lik stemme når de skal stemme over de ulike delene av bevismaterialet.

Ingen ekstrastemme til fagdommeren

– En fagdommer, som Kvisberg representerer i denne saken, har ingen ekstrastemme når det skal stemmes, forklarer Klundseter.

Han har selv vært dommerfullmektig i tre år, før han gikk inn i embetet som statsadvokat.

– Det er ingen forskjell på leg og lærd i dette tilfellet, sier han.

– Dette er ren bevisvurdering, og det er "vanlige folk" like gode til som dommere.

Han legger til at lekmannsprinsippet står veldig sterkt i norsk rettspraksis.

Skulle de være uenige underveis, vil de måtte skrive dissens. Det vil komme fram i dommen hvordan domsresultatet er, og om det er uenigheter eller om det er enstemmig.

– Det kan være at de vurderer bevisene forskjellig, og det vil i såfall komme fram i dommen. De trenger ikke å komme til noen enighet, sier Klundseter.

Meddommerne blir valgt etter et tilfeldighetsprinsipp. De står i et manntall, og blir trukket ut gjennom ren loddtrekning.

Det er altså en ren tilfeldighet hvem som blir meddommere, det eneste kravet er at det skal være én mann og én kvinne.

Avslutningen i rettssaken

Torsdag og fredag har retten fått høre prosedyrer, replikker og duplikker fra forsvarer, bistandsadvokat, medforsvarer og aktor.

Aktors påstand var fire års fengsel for Rune Øygard, mens forsvarer Mette Yvonne Larsen la ned påstand om full frifinnelse.

LES: Ber om fire års fengsel for Øygard

LES: Derfor mener hun at Øygard bør frifinnes

I tillegg reiste bistandsadvokaten til jenta, Nina Braathen Hjortdal, et oppreisningskrav for den fornærmede jenta på 260.000 kroner.

LES: Krever 260.000 i oppreisning

Dette kravet ble tilbakevist fra Mette Yvonne Larsen som et alt for høyt krav.

– Det har aldri vært reist så høye krav tidligere, ikke engang i drapssaker, sa hun til NRK fredag.

Både tiltalte Rune Øygard og den fornærmede jenta fikk muligheten til å ta ordet til slutt i retten fredag, men ingen av dem ønsket å benytte seg av denne muligheten.

I følge Øygard ønsket han ikke å ta ordet fordi han mente at Larsen hadde sagt det som burde sies.

Flere saker fra Innlandet