NRK Meny
Normal

Nå skal politiet gjøre avhør på åstedet

KONGSVINGER (NRK): Politiet skal korte ned behandlingstiden i saker og innfører nye arbeidsmetoder. Diktafon og Ipad er blant arbeidsverktøyene som skal bedre resultatene.

Politiet tar i bruk nye metoder

Prosjektkoordinator Ole B. Nordvik og Bjørn Lonkemoen ser tror endringene vil ha utelukkende positive konsekvenser.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Avhør på åstedet er noe politiet nå innfører for å øke effektiviteten. Diktafon og iPad som er koblet opp til politiets systemer skal gjøre at avhør kan gjøres med en gang og sendes videre. Målet er å korte ned behandlingstiden og gjøre at de involverte skal slippe å måtte møte til nye avhør eller anmelde saken senere.

– Diktafonen kommer til å bli brukt flittig ute på åsteder. Dette er verktøy og virkemidler som vil gjøre oss mer effektive, sier Bjørn Lonkemoen ved politiet i Kongsvinger.

– Fordel for samfunnet

Lydopptakene skal raskere enn tidligere gjøres tilgjengelige for jurister og etterforskere. Dermed skal det bli enklere å oppklare mindre saker, noe som fører til at politiet kommer raskere i gang med de større sakene.

– Vi ser at mindre saker blir liggende for lenge før de blir avgjort. Nå vil vi kunne avslutte disse sakene tidligere, noe som er en kjempefordel for de involverte og samfunnet for øvrig, sier Ole B. Nordvik, som koordinerer prosjektet for Hedmark.

Prosjektet ledes av delprosjektleder Ingvar Stenumgård ved Lillehammer politistasjon og er en del av nærpolitireformen

– De store krimsakene skal i sin helhet ikke gjennomføres med denne arbeidsmåten. Imidlertid er initialfasen er en vesentlig del av den helhetlige etterforskningen og her skal man gjøre seg bruk av mulighetene som nå er åpnet gjennom kompetanseheving for politiarbeid på stedet, sier Nordvik.

Kurs i politiet

Ansatte i politiet må gjennom et tredagers kurs der de får innføring i den nye måten å jobbe på. Her fra et kurs på Vinstra.

Innført i fire fylker

Alle politidistriktene skal i løpet av året i gang med den nye arbeidsmåten. Det er allerede innført i fire fylker og erfaringene skal så langt være gode. Prosessen er sett på som en sentral del av nærpolitireformen.

– Politiarbeid på stedet er helt vesentlig for at nærpolitreformen skal kunne gjennomføres på en bra måte, mener Nordvik.

Han tror politiet vil få en bedre arbeidshverdag når alle rammebetingelsene ligger klare.

– Nå er vi i en oppstartsfase og det kan ta litt tid før alt fungerer optimalt. Blant annet trenger vi flere politifolk ute. Men jeg er overbevist om at alle sider ved denne endringen vil føre til at resultatene blir bedre enn i dag.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Rekordvern av skog

  Regjeringen har i dag vernet en rekke skogområder i Hedmark og Oppland. Skogområdene ligger i kommunene Sør-Odal, Stor-Elvdal og Åsnes i Hedmark, og kommunene Sel, Nord-Fron, Gjøvik, Nordre Land, Østre Toten, Etnedal, Nord-Aurdal, Gran og Lunner i Oppland. Totalt ble 49 nye skogområder i ti fylker vernet i dag.

  Gammel granskog i Engerdal
  Foto: OLE MARTIN SPONBERG / NRK
 • Dark Room-dømt

  En 45 år gammel mann fra Hedmarken er i Sør-Østerdal tingrett dømt til fengsel i ti måneder for å ha lastet ned og spredt bilder og filmer med seksuelle overgrep mot barn. Mannen var også tiltalt for å ha forbrudt seg seksuelt mot en 12 år gammel jente i nær familie, men ble frifunnet på dette punktet. Navnet hans dukket opp i materiale i det såkalte Dark Room prosjektet.

 • Grøtsalget til værs

  Salget av grøt går rett til værs her i landet nå før jul. Det viser tallene fra TINE Meieriet Tretten, som kaller seg for Norges grøtfabrikk (bildet). Den 6. desember satte de produksjonsrekord på Tretten. Da produserte de for første gang over 100.000 kg grøt på en dag

  Verdens største grøtskje
  Foto: Olav Håland / TINE AS