NRK Meny
Normal

Nå skal Norges farligste yrke undersøkes

TRETTEN(NRK): Visste du at det å være bonde er det farligste du kan være her i landet? En firedel av alle dødsulykker i norsk arbeidsliv skjer nemlig i landbruket. Nå skal det undersøkes hvorfor.

Bonde Lars Rinheim

FARLIG YRKE: Bonde Lars Rinheim fra Tretten i Øyer kommune har Norges farligste jobb.

Foto: Even Lusæter / NRK

En av tre ulykker i landbruket skyldes flytting av husdyr. Resten av ulykkene kommer av bruk av teknisk utstyr, ifølge Kvalitetssystemet i landbruket (KSL).

Stress en viktig årsak

Bare tre prosent av norske arbeidstakere jobber i landbruket. Likevel skjer altså en firedel av alle dødsulykker i norsk arbeidsliv nettopp i dette yrket. Kvalitetssytemet i landbruket (KSL) vil nå de stygge tallene til livs. HMS-kontrollør Svenn Arne Schei mener stress har en stor del av skylda for alle ulykkene.

– Bøndene har mye å gjøre, og kanskje går det ut over sikkerhetsfokuset på egen helse og egen kropp mot slutten av en lang arbeidsdag. Så det handler nok litt om å ta litt flere pauser, tenke litt mer på seg selv og å være fokusert, sier Schei.

Bjørn Austad Hvaleby er fagsjef i KSL. Han sier at bøndene ofte tar skylda for ulykkene selv. De aksepterer at det er ulykker i landbruket på en helt annen måte enn andre yrkesgrupper ville ha gjort.

Bonde Lars Rinheim og fagsjef Bjørn Austad Hvaleby

UNDERSØKER BONDEYRKET: Bonde Lars Rinheim på Tretten (t.v.) får besøk av fagsjef Bjørn Austad Hvaleby i KSL.

Foto: Even Lusæter / NRK

– Ulykker som klemskader, beinbrudd og liknende ville aldri ha blitt akseptert tilsvarende i for eksempel oljebransjen. En bonde bare godtar at slik er det bare. Vi må regne med at noe skjer.

Særlig farlig å flytte store dyr

Lars Rinheim er en av bøndene i Sør-Tretten samdrift i Øyer kommune. Han er glad for å få besøk av folkene fra Kvalitetssystemet i landbruket. Rinheim mener det er viktig å sjekke arbeisforholdene til bøndene.

– Små, gamle fjøs krever mer manuell handtering enn et moderne storfjøs. Og eldre brukere sliter mer med de fysisk krevende arbeidsoppgavene. Her i storfjøset vårt ser du at både foring og mjølking er automatisert, sier Rinheim.

Bonden fra Tretten forteller at de ofte omgås store og tunge dyr:

Nysgjerrig ku

FRA NRK FJOS: Nysgjerrig ku

Foto: Dariusz Bruhnke

– Derfor er det viktig å opptre på en rolig og trygg måte, slik at en unngår stressa situasjonar. Og når en skal handtere store og tunge dyr, er det viktig å være flere. Det kan være sjebnesvangert å drive alene. Vi har hatt ei ulykke her i forbindelse med flytting av okser, så det sitter i meg, sier bonden.

Viktig med kontroller

Både Lars Rinheim og kontrollørene fra KSL mener det er svært viktig med økte kontroller og undersøkelser av arbeidsforholdene i landbruket. Rinheim sier det er viktig å spille med åpne kort.

– Vi har ikke noe å være skamfulle over i denne næringa. Vi står for det vi driver med. Men vi må bli bedre på HMS-arbeid, understreker både bonden og kontrollørene.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang