Hopp til innhold

Nå skal kvamværene slippe ny storflom

En helt ny type vern mot flom og ras blir nå satt opp i Kvam i Gudbrandsdalen. Tre store dammer skal hindre at bygda opplever nye ødeleggende storflommer.

E6 Kvam ødelagt av flom

Flommen i juni førte til store skader på veier og bygninger, og Kvam i Gudbrandsdalen ble spesielt hardt rammet. Her fra E6 i Kvam.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Kvam i Gudbrandsdalen, 23. mai 2013: Store vannmasser graver seg fram nedover Veikledalen, gjennom sentrum og deler gjennomfartsåra E6 i to. For andre gang på to år blir bygda totalskadd etter vårflom og sikringstiltak iverksettes.

Januar 2014: Det hamres og fraktes materialer i elveleiet i Veikledalen. Det som etter hvert skal bli en damkonstruksjon, framstår for øyeblikket som en heller spinkel vegg. Men det skal snart endres. Oppover dalen skal tre såkalte bunnlastsperrer fange opp 160 000 kubikkmeter med jord og grus ved framtidige flommer. Nå skal elva Storåa skal bli trygg.

Se video fra arbeidet i Veikledalen her:

Først i landet med bunnlastsperrer

– Første gang i Norge

– Når de tre sperrene er bygget, i tillegg til tiltak i fjellet, vil Kvam være trygt. De bygges fordi man ønsker å senke flomtoppen, det kommer en voldsom flomtopp i løpet av få døgn. Vannet skal miste kraft tidlig på ferden, sier ordfører i Nord-Fron, Olav Røssum.

Han inspiserer arbeidet i vinterkulda. Etter to ødeleggende flommer, er håpet nå at Kvam skal slippe å gjenoppleve lignende scenarioer. Men ikke alle eiendommene i bygda får nytte av det pågående arbeidet. Parallelt med byggingen av dammene, utreder nå NVE hva som kan gjøres for dem som bor langt oppe i Veikledalen.

– Der blir det vurdert om det er mulig å sikre eiendommene, når NVE har konkludert, blir det enten sikring eller vurdert kompensasjon for å flytte fra eiendommene. Det blir i så fall opp til den enkelte huseier å vurdere hva som er ønskelig, forteller Røssum.

Til prosjektet hører det også med at det skal bygges to såkalte fordrøyningsdammer inne på fjellet, dammer som skal forsinke flomvannet nedover dalen.

Gerd Bergum

Gerd Bergum.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

I Kvam tror de nå at dette sikringsarbeidet vil danne mønster for liknende flomsikring andre steder i Norge. Flomvernet er det første av sin type i Norge, etter modell fra Mellom- og Sør-Europa., og det er NVE som står bak.

Prislapp: 100 millioner

– Sperrene er relativt nye ting her i landet, det finnes ingen slike før. Vi trenger noe som holder igjen massene, slik at vannet får passere. Når prosjektet er ferdig, blir det antakelig det sikreste området på Østlandet. Det tas hensyn til miljøomslag som skal komme og de tar høyde for en 200-års flom, forteller prosjektleder Wiggo Houmb i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Folk som bor i Kvam skal kunne føle seg trygge, understreker Houmb.

– Jeg ville ikke vært betenkt på å bo her når prosjektet er gjennomført og det bør heller ikke andre være, sier han.

Prislappen for flomsikringen er på ca. 100 millioner kroner. Kostnadene er store, men det er helt nødvendig, mener ordfører Røssum.

– Når en tenker på verdiene som ligger nedenfor her, er det klart at det overstiger kostnadene.

Gerd Bergum har bodd i Kvam i 50 år. Hun håper arbeidet i Veikledalen sikrer innbyggerne for framtida.

– Jeg håper vi skal slippe å være flyktninger en gang til. Det var slik det føltes, som å komme på et asylmottak. Jeg har lite kunnskap om flomsikring, så jeg overlater det til dem som kan det. Men det er endelig bra de gjør noe, når du ser katastrofen her, sier hun.

Wiggo Houmb fra NVE på befaring

Wiggo Houmb fra NVE på befaring i Kvam etter flommen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Flere saker fra Innlandet