NRK Meny
Normal

Nå skal 92 skyldspørsmål besvares

Juryen i overgrepssaken i Alvdal trakk i formiddag seg tilbake for å besvare 92 skyldspørsmål i forbindelse med ankesaken i Eidsivating lagmannsrett.

Juryen i Eidsivating lagmannsrett i overgrepssaken i Alvdal

Ti jurymedlemmer trakk mandag formiddag seg tilbake for å svare på de 92 skyldspørmålene i overgrepssaken. Kjennelsen fra juryen er ventet i løpet av tirsdagen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Etter at ankesaken har pågått i tre uker er det nå opp til juryen å avgjøre om de fire tiltalte i saken er skyldige eller ikke.

Fire personer er tiltalt i overgrepssaken. To personer er tiltalt for seksuelle overgrep mot fire barn, mens et nabopar er tiltalt for medvirkning til seksuelle overgrep mot sine to barn. De fire ble dømt i tingretten , men anket.

– Svakheter ved dommeravhør

Fem kvinner og fem menn i juryen trakk seg tilbake etter å ha hørt førstelagmann Odd Jarl Pedersens rettsbelæring. Der gikk han blant annet gjennom alle skyldspørsmålene.

Pedersen poengterte også, slik alle forsvarerne har gjort , at dommeravhørene av nabogutten har svakheter. Blant annet ved at gutten først ikke husker noe, men etter hvert som mer informasjon og bilder kommer så husker han. Førstelagmannen sa også at gutten får ledende spørsmål.

Han sa likevel at juryen ikke skulle se bort fra avhørene, men ta med svakhetene i deres vurdering. Han la også til at juryen må se dommeravhørene i sammenheng med andre bevis og hva andre vitner har sagt.

Dette gjelder blant andre nabokvinnen som ifølge sønnen skal ha vært tilstede under overgrepene. Det er bare sønnen som sier hun var der. Kvinnens datter sier bare faren var tilstede.

Kjennelse fra juryen vil trolig være klar i løpet av tirsdagen.

– Bør svare ja på bare et punkt

Aktor ba i sin prosedyre jurymedlemmene om å svare ja på samtlige av de 92 skyldsspørsmålene.

Forsvareren for den tiltalte hovedkvinnen (46), Steffen Brandstad, mente juryen burde si nei til 23 av 24 spørsmål når det gjelder hans klient. Hun har erkjent delvis skyld for et seksuelt overgrep mot sin sønn, og dette forholdet er ikke anket. Hun har i retten forklart at hun ikke husker noe av det som skjedde.

Brandstad mener juryen bør si nei til alle de øvrige overgrepene, men ja til medvirkning til å filme og eller fotografering av seksuelle overgrep eller fremstillinger.

Den hovedtiltalte mannen, kvinnens ekssamboer, innrømmer delvis skyld ved to tilfeller av overgrep som er filmet. Han nekter for seksuelle overgrep mot nabobarna.

Nekter skyld

Nabokvinnen nekter for å ha vært tilstede under overgrepene. Det er kvinnens sønn som sier hun var der. Forsvarer Anniken Mellegard ba juryen svare nei på alle de 22 skyldspørsmålene når det gjelder hennes klient.

Hun er tiltalt for medvirkning til grove overgrep, og ble dømt til fire års fengsel av tingretten.

Nabomannen har også nektet all skyld etter tiltalen. Det er hans datter som i avhør sa han var tilstede under overgrepene. Senere har også sønnen sagt at faren var med.