NRK Meny
Normal

Nå kommer hyttene på Maihaugen

Fra nå av kommer hyttelivet på museum. I kveld ble den første hytta heist på plass på Maihaugen på Lillehammer.

NY TOMT, NYE MULIGHETER: Museumslivet venter.

NY TOMT, NYE MULIGHETER: Museumslivet venter.

Foto: Aslak Woo Ravlum / NRK

Dermed puster ei ny tid den gamle seterkulturen i nakken, også på steder der minnene har rangen.

NESTEN PÅ PLASS: 60-tallshytta på Maihaugen

NESTEN PÅ PLASS: 60-tallshytta på Maihaugen.

Foto: Aslak Woo Ravlum / NRK

Den nye hytta på Maihaugen kommer fra Fåvangfjellet, og ble satt opp på 60-tallet. Den er tidstypisk i formen, og viser hva slags fritidsbolig nordmenn satte opp etterhvert som de fikk bedre råd og mere ferie. De siste sju årene har hytta vært feriebolig for familien Åmodt i Fåvang. Når de nå har solgt, er de glade for at et museum er kjøperen.

– Når den først skal bort kan det ikke bli bedre enn at den havner på Maihaugen, sier eieren Guri Hovde Åmodt.

– Tidstypisk bygg som rører ved følelsene

GLAD FOR NYERVERVELSEN: Avdelingsleder Torgeir Korpberget.

GLAD FOR NYERVERVELSEN: Avdelingsleder Torgeir Korpberget på Maihaugen.

Foto: Aslak Woo Ravlum / NRK

– Vi skjønte det med en gang vi så den, sier avdelingsleder Torgeir Korpberget på Maihaugen. Han mener den lille, røde hytta trigger følelsene og er gjenkjennbar for folk flest.

De siste to dagene har store heisekraner og biler med mange hjulganger vært uvant selskap for den rødmalte i Fåvangfjellet.

I familien som nå har solgt til museet, er reaksjonene forskjellige.

SELGER HYTTA: Guri Hovde Åmodt

SELGER HYTTA: Guri Hovde Åmodt.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Skikkelig kult at hytta skal på museum, sier den ene av de to sønnene til eier Guri Hovde Åmodt. Den andre vil ikke høre snakk om det, forteller hun. Han synes det bare er trist.

Men snart kommer det en ny hytte på stedet. For familien har ikke tenkt å slutte med å feriere i fjellet. Og den gamle hytta kan de få se når de vil hvis de drar til Lillehammer.

Et feriebilde fra Gerhardsens tid

Der blir den nærmeste nabo til det gamle seteranlegget, der tida nærmest har stått stille i en mannsalder. Nå får beitende dølafe og brunsvidde seterhus en rød nabo. Miksen av gammel og ny tid, som så og si alle setergrender i Gudbrandsdalen har levd med et par generasjoner, har blitt musealt akseptert.

I god tid har fundamentet til fremmedelmentet vært klart. I kveld ble hytta heist på plass, etter en sakte reise på veger av ulik kvalitet. Rød og ensom står den aller øverst på Maihaugen. Som et feriebilde fra Gerhardsens tid. Med tida får den kanskje selskap. Det finnes mange hytter å ta av i Gudbrandsdalen.

Ei 60-tallshytte på Fåvangfjellet flyttes nå til museet Maihaugen på Lillehammer. Den skal fortelle historien om at folk har fått stadig mer fritid, og at seterliv er blitt erstatta med hytteliv.