Hopp til innhold

Nå har den nasjonale lefseboka kommet

– Lefsebaking er lidenskap og stolthet, sier matentusiast Bodil Nordjore. Hun har reist på kryss og tvers i Norge og samlet lefseoppskrifter.

Bodil Nordjore presenterer den nasjonale Lefseboka

VIDEO: Her får du se lanseringen av Lefseboka, som foregikk på Atlungstad Brenneri i Stange tidligere i dag. Her presenterte også musiker Geirr Lystrup sin kjente hyllest til søt tradisjonsbakst og ivrige vertinner, nemlig "Ha ti dæ!", også kjent som Kakelinna.

Forfatter Lars Mytting gjorde suksess med bok om ved . John Smiths har gitt ut bok om snømåking . Nå kommer boka om lefser!

I to år har Bodil Irene Nordjore reist landet rundt i jakten på lokale lefseoppskrifter.

Resultatet har blitt ei bok med i underkant av 300 oppskrifter og historier om lefsa som tradisjonsmat.

– Lefsebaking er lidenskap. Jeg har møtt kvinner og menn som setter sin ære i å ta vare på denne mattradisjonen, sier Nordjore.

Godt bevarte hemmeligheter

Bodil Nordjore

Bodil Nordjore har slitt ut flere kjevler i arbeidet med å samle og bake lefseoppskrifter. I dag presenterte hun boka si på Atlungstad Brenneri i Stange.

Foto: Mona Gundersen

Bodil Nordjore har jobbet med tradisjonsmat i 25 år. Hun håper boka vil inspirere andre til å begynne og bake, og holde lefsetradisjonen levende.

– Det er enkelt å bake lefse, bare man har det riktige verktøyet. Boka skal være et skattekammer og ei verktøykasse, sier Nordjore.

Høgskolelektoren fra Vinje i Telemark har tidligere gitt ut bøker om julemat, brød, fjellmat og pølser. Lefseboka har vært det mest tidkrevende bokprosjektet hun har hatt.

(Hvis du har lyst til å prøve deg, finner du en lefseoppskrift for nybegynnere lenger nede i saken)

– Jeg har brukt mye tid på å reise, bli kjent med folk, og få dem til å dele sine oppskrifter, sier Nordjore.

For lefseoppskrifter deles ikke med hvem som helst. Oppskrifter går gjerne i arv og det ligger mye stolthet i å bake ei god lefse, forteller Nordjorde.

Det ligger fortsatt ære i å ha det hviteste melet, det guleste smøret og den beste mjølka til lefsebakinga.

– Å få folk til å dele sine oppskrifter er å be om å få tilgang til deres innerste hemmeligheter, sier Norjorde.

Boklansering i dag

Men Nordjore har fått tillit hos dem hun har besøkt. Hun har fått bli med inn på kjøkkenet der deigen blir satt, og inn i bakstehuset der lefsene har blitt kjevlet ut og stekt.

Alt er skrevet ned og dokumentert sammen med fotograf Mona Gundersen.

– Jeg vil løfte frem kvinnehistorier og bakstkjærringa. Men jeg har også møtt menn som baker og unge folk, sier Norjorde.

Ei bok om lefser virker smalt og kun for de spesielt interesserte, men Norjorde tror temaet vil fenge et bredt publikum

– Dette er ei bok for alle. Du kan lese den som nattlektyre eller bruke den som håndbok. Den har appell langt inn i hjerterota og sjela, sier Nordjore.

I dag ble boka lansert på Atlungstad Brenneri i Stange.

– Jeg har med lefser fra ulike deler av landet som vi skal smake, og jeg er stolt av å kunne servere en helt spesiell lefsedram, sier Nordjore.


Lefseoppskrift for nybyrjarar: (Av Bodil Nordjore)

  • 250 g. meierismør
  • 2 l. mjølk
  • 3 dl semulegryn
  • Kveitemjøl til passa deig
  • Om lag 2 kg totalt med utbakingsmjøl

Smelt smør, ha oppi mjølka og kok opp. Lat koke 4 min., ha oppi semulegryn og rør godt so det ikkje klumper seg.
Kok i 8 min.
Ha grauten i ein bolle og mjøla til deigen slepper, og ikkje er klissete lenger.
Samle deigen og lag ei pølse, del opp i emne og kjevle fine leivar. Legg på klede over.
Dynk med vatn og smør med mjukt smør, strø med sukker, brett saman som ein konvolutt.
Legg saman. Klypp i fine bitar.
Steikast på varm takke. Det skal bli fine brune prikkar. Bløytast og smørjast med smør og sukker. Knallgoe til kaffe.

Flere saker fra Innlandet