NRK Meny
Normal

Nå kommer de norske jordbærene!

SKREIA (NRK): Aldri før har norske jordbærbønder levert bær så sent. Som et plaster på såret blir de trolig ekstra søte og gode.

Jordbær av typen Korona på Trondheim Torg

SENE: De norske jordbærene er i år ekstra sent ute, men nå er de endelig i salg flere steder rundt om i landet.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Petter Gjestvang på Skreia er den første i Oppland til å levere norske bær. Grunnen til det er at han dyrker sine ti mål med jordbær i tunnel i veksthus.

Petter Gjestvang

VANT KAPPLØPET: Jordbærbonde Petter Gjestvang på Skreia er fornøyd med å være først ute med norske bær i Oppland.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Vi plukker mer og mer for hver dag som går. Grunnen til at vi har dette anlegget er at vi skal komme ekstra tidlig i gang, forteller han.

Bama, som er Norges største distributør av jordbær, forteller at det har vært en treg start på sesongen, men at det nå smeller.

– Vi begynte å distribuere de første bærene i begynnelsen av juni, men det har vært en dårlig måned, sier informasjonssjef i Bama, Hanne Linnert, som forteller at markedet nå tar seg opp.

Hun forklarer at jordbærprodusentene er avhengig av kombinasjonen kalde netter og varme dager for å dyrke de beste bærene.

– Nå må vi bare ikke få fjorten iskalde dager, sier Linnert.

Bærene modner saktere

Konkurransefortrinnet til Skreiabonden har mye å si, men den sene våren er likevel avgjørende for når han kan begynne å plukke bær.

– Produksjonen inne i tunnelen blir nok noe skåna for vær og vind, men jo høyere temperatur det er ute, jo høyere temperatur er det her inne, sier bonden.

Med sine 180 mål er Morten Gustad den største jordbærprodusenten i Trøndelag. Han forteller at han aldri har opplevd så sen produksjon før.

Jordbærdyrker Morten Gustad

STØRST I TRØNDLEAG: Morten Gustad har aldri opplevd så sen produksjon av jordbær før.

Foto: Håvard Zeiner / NRK

– Det tar nok fortsatt tre uker før vi kan begynne å plukke. Normalt ville vi startet på denne tiden, sier Gustad som holder til i Sparbu i Nord-Trøndelag.

Han forteller at bærene nå modner saktere og tror derfor at de kan bli ekstra store og gode.

Per Isingrud er den største jordbærprodusenten i Norge og forteller at han begynte å plukke i Sarpsborg for to uker siden. Han mener dette er senere enn normalt, men at bærene kommer til å bli gode.

Per Isingrud

STØRST I NORGE: Per Isingrud forteller at bærene er sent ute i år.

Foto: Joachim Ose / NRK

– De blir ekstra søte og gode. Det ser veldig bra ut, sier han.

Isingrud forteller at bærene var ekstra tidlig ute i fjor og at det derfor virker som en større nedtur når de i år har latt vente på seg.

– Fordel med sen vår

Jordbærdyrker Geir Joa i Sola dyrker i likhet med Skreiabonden jordbær i telt.

Geir Joa

KONKURRANSEORIENTERT: Geir Joa i Sola mener det er en fordel med sen vår. Da får nemlig han solgt flere bær.

Foto: Morten Nesvik / NRK

– Det er positivt for meg at resten av markedet er sent ute. Jeg starter uansett plukkingen 10. mai, sier Joa som har dyrket jordbær i 30 år.

Tilbake i Oppland har Petter Gjestvang ni jordbærplukkere i arbeid fra klokka fem om morgenen. Han tror årets bær blir like gode som før.

– Nå bør forbrukerne klare å finne gode norske bær, sier han.