NRK Meny
Normal

Nå har Valdresflye åpnet

Til tross for snøkaos på Østlandet i går: I dag åpnet fjellovergangen Valdresflye for sesongen.

Brøyting av Valdresflye

BRØYTET SEG VEG: Brøytebilsjåførene har holdt på i over 200 timer for å få brøytet og frest 25 kilometer av fylkesvei 51 over Valdresflye.

Foto: Roy Myrland / www.langsveien.no

Tor Håvard Kolbu

Tor Håvard Kolbu i Beito aktiv og skiskole.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Det meldes om gode kjøreforhold på fjellovergangen, men i helga er det ventet mye vind, og vegen kan derfor bli stengt utenom de vanlige nattestengningene, ifølge Statens vegvesen.

200 timer med brøyting

Brøytebilsjåførene har holdt på i over 200 timer for å få brøytet og frest 25 kilometer av fylkesvei 51 over Valdresflye.

– Det har gått bra. Det har vært mindre snø i vinter. Dessuten er det drevne brøytesjåfører og en dreven entreprenør, forteller seksjonssjef Asbjørn Stensrud i Statens vegvesen.

Veiens eier, Oppland fylkeskommune, har bestemt at Valdresflye skal åpne til påske så langt det er mulig. Men tidlig åpning kan by på problemer, ifølge Stensrud.

– Tettpakket snø er en utfordring, også kan det jo blåse opp og bli dårlig sikt.

Created by InfoDispatcher

Se video fra brøytingen. Foto: Roy Myrland/www.langsveien.no

Viktig med tidlig åpning

Valdresflye er ei vidde i Øystre Slidre og ligger helt øst i Jotunheimen. Fylkesvei 51 går over vidda i retning nord-sør, og på det høyeste punktet er høyden over havet 1389 meter.

For næringslivet betyr tidlig åpning mye.

– Vi merker at det blir økt trafikk og flere folk, sier Tor Håvard Kolbu, daglig leder på Beito aktiv og skiskole.

Neste år er påsken nesten to uker tidligere. Om Valdresflye åpnes til påske da, gjenstår å se ...

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Legger ned skole

    Politikerne i Sel kommune vedtok i dag å legge ned Sel skole, skriver GD. Ap og SV fikk flertall for å samle Otta og Sel til en skolekrets. Årsaken er dårligere økonomi og lavere elevtall.

  • Sex med mindreårig

    Ei kvinne i 20-årene er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med en enslig mindreårig asylsøker på et bofellesskap i Vestoppland der hun var medarbeider. Fornærmede var 16 år da det begynte i fjor sommer, forteller statsadvokat Iris Øsp Lydsdottir Storås til Oppland Arbeiderblad.


  • Skadeverk på barneskole

    I løpet av helga ble det gjort skadevrk på Ringebu barneskole. I følge politiet er det gjort tagging på vegger i tillegg til at ei dør er brutt opp. Ingenting skal imidlertid være stjålet.