NRK Meny
Normal

Nå har flommen trolig nådd toppen

Mandag ettermiddag passerte vannstanden i Trysilelva merket for 100-årsflom. Men nå melder NVE at vannmassene har nådd toppen og er på retrett.

Flom Nybergsund 2

FLOMMEN HAR NÅDD TOPPEN: Vannmassene i Trysilelva ser ut til å ha stabilisert seg i løpet av mandag ettermiddag. Men det vil kunne ta mange dager før vannet vil trekke seg helt tilbake fra de oversvømte husene i Nybergsund.

Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK

Are Mobæk

Are Mobæk i NVE sier vannstanden i Trysilelva har stabilisert seg. Men han sier dette fremdeles kan endre seg på grunn av gårsdagens nedbør.

Foto: Frode Meskau / NRK

Etter at Trysilelva steg med 25 centimeter natt til mandag, passerte vannet merket for 1967-flommen i løpet av ettermiddag.

Og i morges meldte NVE at vannstanden kunne nå samme nivå som storflommen i 1995, eller til og med enda høyere.

Men nå melder NVE at vannstanden i Trysil endelig har nådd toppen.

Vannstanden minker i Trysilelva

I løpet av ettermiddagen har vannstanden i Trysilelva stabilisert seg. Det konstaterer avdelingsdirektøren i NVE.

– Ifølge målestasjonen vår i Nybergsund og et målemerke på ei bru i Trysilelva så har vi registrert at vannstanden har stabilisert seg, sier Are Mobæk.

Men Mobæk understreker at det er vanskelig å forutse hva gårsdagens nedbør vil ha å si for vannføringen i elva.

– Det tar en del tid før vannet fraktes fra Femunden og ned hit til Trysil, men inntrykket er at vannstanden har stabilisert seg nå, sier avdelingsdirektøren i NVE.

Flom Nybergsund

Fylkesveg 26 i Nybergsynd sentrum stod i fare for å bli stengt hvis vannet fortsatte å stige.

Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK

Har sunket noen centimeter

Etter at vannstanden i Trysilelva passerte merket for 100-årsflom mandag morgen, har ikke bare vannmassene stabilisert seg, men også sunket i løpet av ettermiddagen.

– Vannet har sunket noen centimeter. Men som sagt, dette vil kunne endre seg, sier Mobæk, som ikke vil garantere at vannmassene nå er i ferd med å trekke seg tilbake.

I dag tittet solen fram på en blå himmel over Trysil. Og hvis dette været holder seg fremover kan innbyggerne i Trysil forvente at vannet vil synke i løpet av uka.

– Hvis finværet fortsetter kan flommen kulminere. Men bakken er fremdeles veldig våt, så det vil kunne ta en del dager, forklarer Mobæk.

Flere ble nødt til å evakuere

Trysil kommune er den kommunen som har blitt hardest rammet av flommen i Innlandet. Siden den 16. mai har Trysilelva steget med 30–40 centimeter daglig.

I løpet av helgen ble flere nødt til å evakuere fra husene sine på grunn av de store vannmengdene som oversvømte veier og kjellere.

Spesielt i Nybergsund har mange familier blir rammet av vannmassene. Grenda i Trysil kommune ligger utsatt til i forhold til Trysilelva.

Men ifølge NVE har flommen mest sannsynlig nådd toppen, og vannmassene vil begynne å trekke seg tilbake fra de oversvømte husene.

Se bildene fra flommen i Trysil: