NRK Meny
Normal

Nå fylles skipet med vann

Hvis de siste flomprognosene slår til, vil vannet i Mjøsa nå opp til Vikingskipet i løpet av kort tid. Nå pumpes det vann inn OL-anlegget for å minske trykket på konstruksjonen.

Vikingskipet

Det er ikke mye om å gjøre før Mjøsa når opp til Vikingskipet.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Jon Andersen

Driftsjef Jon Andersen inspiserer arbeidet.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK
Inne i Vikingskipet

Det tekniske rommet under hallflaten i Vikingskipet fylles opp med vann.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

– Hallflata i Vikingskipet ligger på 125 meter over havet. Akkurat nå er vannstanden i Mjøsa på 124,2 meter over havet, så vannet nærmer seg, sier Jon Andersen.

Andersen er driftsjef i Vikingskipet og mandagen har gått med på å forberede nasjonalanlegget på den kommende flommen.

– De rommene som ligger under hallflata og undergangene opp til hallen er nå i ferd med å bli fylt opp med rent vann, sier Andersen.

Utligner trykket

Grunnen til at Vikingskipet nå pumpes fullt av vann, er for å unngå skader fra vannet utenfra. Flomvannet kan skape et sterkt trykk på betongen i bygget. Dette trykket utlignes når det er vann også innvendig.

– Dessuten hindrer vi at det møkkete flomvannet kommer inn i det tekniske rommet gjennom betongen, sier Andersen.

Et annet spenningspunkt er fundamentet. Vikingskipet er bygget på rundt 2000 pæler og flomvannet kan grave ut masse fra under bygget.

– Selve pælene står nok ikke i fare, men det er mye rør og installasjoner i fyllinga som kan ta skade, sier Andersen.

Små marginer

Mandag begynte planleggingen av oppfyllingen. Hvis NVEs siste beregninger av vannstanden holder, vil det ikke bli nødvendig å fylle opp mer enn «kjelleren» i Vikingskipet.

– Utifra de siste signalene har vi ca 20 centimeter å gå på, men blir det et vanvittig vær må vi fylle opp skipet, sier Andersen.

Tar bygget skade av å bli fylt opp med vann?

– Det er minimalt. Det er en stor jobb å pumpe ut igjen vannet når den tiden kommer, men når vi har fått satt på ventileringsanlegget tørker det fort opp.

Det neste arrangementet i Vikingskipet er en håndballturnering i slutten av juni. Andersen mener at med dagens utsikter vil det ikke være noe problem å få gjennomført den.