NRK Meny
Normal

Nå er det nesten slutt på drop-in hos NAV

Fra i dag krever NAV at alle i utgangspunktet skal ha timeavtale hos dem. Stiftelsen Rettferd for taperne er skeptisk til endringen.

Nav

NESTEN SLUTT MED DROP-IN: Stiftelsen Rettferd for taperne oppfordrer NAV til å sørge for at den nye ordningen ikke går ut over dem som trenger mest hjelp.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

NAV sier det blir stadig bedre digitale selvbetjeningsløsninger, og at flere av brukerne kan benytte seg av dette. De må også prioritere hardere hva de skal bruke ressurser på.

Dermed blir det en kraftig nedskjæring i muligheten for drop-in ved NAV-kontorene.

Skeptisk til reform

Tor Bernhard Slaathaug

BER NAV SIKRE AT REFORM IKKE GÅR UT OVER DE SVAKESTE: Generalsekretær i Stiftelsen Rettferd for taperne, Tor Bernhard Slaathaug.

Foto: Stiftelsen Rettferd for taperne

– Jeg er skeptisk til denne reformen. Flere av våre medlemmer sliter med digitale løsninger, og det er ikke alle man bare kan tvinge over på denne løsningen, sier generalsekretær Tor Bernhard Slaathaug i Stiftelsen Rettferd for taperne.

– Men NAV understreker jo at det fortsatt vil være muligheter til drop-in i akutte tilfeller, og at det bare er åpningstiden som blir kortere?

– Ja, men da er det viktig at dette ikke bare blir i teorien, men også i praksis. NAV har et stort ansvar for å sørge for at alle fanges opp.

– Bedre for alle

Bjørn Lien

FORSVARER NAV-REFORM: NAV-direktør i Hedmark, Bjørn Lien.

Foto: Nav Hedmark

NAV-direktør i Hedmark, Bjørn Lien, hevdet i morgensendingen til NRK Hedmark og Oppland at denne reformen samlet sett vil føre til bedre service.

– Når brukerne forbereder seg godt og bestiller time, får også saksbehandleren forberedt seg, og dermed blir resultatet mye bedre. Da vil det bli mer sannsynlig at de for eksempel kan hjelpe folk med å få jobb.

– Men for dem som syns at livet er vanskelig, at alt er uoverkommelig, er det ikke best for dem å bare komme fysisk og spørre om hjelp?

– Vi ser for oss en tretrinns rakett: Først går du inn på din egen side, "Mitt NAV", der kan du får oppdatert status om din egen sak. Hvis du fortsatt har problemer, vil jeg anbefale å ringe vårt nasjonale kontaktsenter, der folk ofte har bedre kompetanse enn det lokale NAV-kontoret.

– Hvis dette heller ikke hjelper, kan du enten ta kontakt for å få timeavtale eller komme innom i drop-in-perioden, som altså nå er blitt redusert, sier Lien.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Mor og far feirer OL-gull

  Det ble gull i laghopp i PyeongChang i dag. Lillehammer gutten Robert Johansson var ankermann på det norske gullaget. Hjemme hos mor Helga og far Gorm Johansson på Vingnes i Lillehammer var det vill jubel.

  Gorm og Helga Johansson
  Foto: ALEXANDER NORDBY / NRK
 • Skyldig i forsettlig drap


  I ankesaken mot mannen som ble dømt for drapet på Egil Tostrup Bråten fra Våler (bildet), har juryen i Borgarting lagmannsrett kjent han skyldig i forsettlig drap og forsøk på grovt ran. Straffeutmålingen blir klar senere.

  Tostrup Bråten, åsted
  Foto: POLITIET/RUNA VICTORIA ENGEN / NRK
 • Lastebilvelt - Dovrebanen er stengt

  Ingen ble skadd da en lastebil veltet i Jernbanegata i Stange litt før klokka 10.00 i formiddag.Bane Nor melder at Dovrebanen er sperret mellom Stange og Tangen etter lastebilvelten. For biltrafikken er det lokal omkøring.