NRK Meny
Normal

Nå blir Gudbrandsdalen «ny»

I helga forsvinner den tunge E6-trafikken fra tettstedene oppover Gudbrandsdalen for godt. Nå starter arbeidene med å skape hyggelige sentrum der E6 gikk.

Framtidas Vinstra

NYE VINSTRA: Vegvesenet planlegger beplantning, opphøyde gangfelt og fartsgrense på 40 gjennom Vinstra. Her fra området ved Sødorptunet.

Foto: Statens Vegvesen / Illustrasjon

Gudbrandsdølene har kjempet for ny vei i lang tid, og lørdag åpner omsider 33 kilometer ny E6 mellom Frya og Sjoa. Motorveien har kostet nesten sju milliarder kroner, og går utenom tettstedene oppover dalen.

Folk i Hundorp, Harpefoss, Kvam og Vinstra har vært vant til rundt 6000 passerende kjøretøy hver dag, både privatbiler og tungtransport. I helga blir det stille.

Det skaper stor bekymring hos næringslivet, men samtidig er håpet at tettstedene kan få et nytt liv etter E6.

Framtidas Hundorp

HUNDORP: Slik blir det i Hundorp. Vegvesenet bygger det som på sikt kan bli et torg midt i den gamle E6-traseen.

Foto: Statens vegvesen / Illustrasjon

Håper på trivelige sentrum

I januar ble dølene invitert til å komme med ideer til framtidas sentrum i de fire tettstedene. I november ble planene vedtatt i Frons-kommunene, og i mai starter arbeidene.

Det skal brukes 120 millioner kroner på å bygge om den gamle E6-traseen. Det blir plantet trær, bygd nye kryss og opphøyde gangfelt. Det blir fartsgrense på 40 kilometer i timen.

Det skal bli tryggere og hyggeligere for myke trafikanter når den tunge, støyende og forurensende trafikken forsvinner.

Peter Butenschøn

GIR MULIGHETER: Peter Butenschøn, som er rådgiver i byplanlegging, mener tettstedene i Gudbrandsdalen nå gis store muligheter til å utvikle seg.

Foto: NRK

– Vi håper at folk kommer til å bruke tettstedene sin mer nå som trafikken er vekk og det blir triveligere sentrumsområder, sier Kjersti Sollerud Meland, planprosessleder i Statens vegvesen.

Peter Butenschøn, ekspert i byplanlegging, har vært med i planleggingen. Han mener E6 har vært en barriere i disse tettstedene.

– Veien har tatt grovt til seg i mange år. Her kan det bli butikker, kafeer og boliger inne i sentrum, slik at folk får mer med hverandre å gjøre og at de ikke bare sitter i bilen sin og i privatboligen sin, sa Butenschøn til NRK i januar.

Tv-innslag (januar 2016): Samler ideer til utvikling av tettstedene

Ingvild Selfors

BEKYMRET: Ingvild Selfors ved Vertshuset Sinclair er usikker på om de klarer seg i framtida uten E6-trafikken som nærmeste nabo.

Foto: NRK

Bekymret for framtida

Men ikke alle er glade for at veien legges om, selv om de blir kvitt den støy og forurensing i sentrum.

– Det blir nokså stille her, dessverre. Folk kjører ikke innom Kvam, vet du. Jeg er pessimistisk for bedriftene her, sier Petter Øybrekken i Kvam.

På kjente og tradisjonsrike Vertshuset Sinclair, helt inntil den gamle E6-traseen gjennom Kvam, er de usikre på framtida. Familien Selfors har drevet stedet i 44 år, men vet ikke hvordan det skal gå nå.

– Det blir spennende de neste ukene framover nå. Men at det blir stor forskjell er helt sikkert. Det blir roligere, sier daglig leder Ingvild Selfors.

Framtidas Kvam

KVAM: Den lange, rette strekningen gjennom Kvam kan få nytt liv.

Foto: Statens vegvesen / Illustrasjon

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar håndball

  Storhamar håndball har signert juniorlandslagsspiller Guro Nestaker fra Oppsal. Det skriver klubben i en pressemelding. 19 år gamle Nestaker er opprinnelig fra Gjøvik. Venstrebacken har skåret 178 mål på 52 kamper for juniorlandslaget.

 • Lastebil veltet på Dokka

  En lastebil har veltet over på siden på fylkesvei 33 ved Nordsinni på Dokka. Ingen skal være skadet. Politiet melder på Twitter at det er glatt på stedet. Bergingsbil er på vei og trafikken blir dirigert manuelt.

 • Rekordvern av skog

  Regjeringen har i dag vernet en rekke skogområder i Hedmark og Oppland. Skogområdene ligger i kommunene Sør-Odal, Stor-Elvdal og Åsnes i Hedmark, og kommunene Sel, Nord-Fron, Gjøvik, Nordre Land, Østre Toten, Etnedal, Nord-Aurdal, Gran og Lunner i Oppland. Totalt ble 49 nye skogområder i ti fylker vernet i dag.

  Gammel granskog i Engerdal
  Foto: OLE MARTIN SPONBERG / NRK