NRK Meny
Normal

Nå blir det tryggere å sykle Styrkeprøven

Sykkelrittet Styrkeprøven og Lastebileierforbundet er blitt enige om at det skal kjøres færre tunge biler mens rittet pågår.

Den store Styrkeprøven

SAMARBEID: Flere tusen skal sykle fra Trondheim til Oslo i juni. Nå har Lastebileieforbundet og Den store styrkeprøven blitt enige om å redusere tungtransporten i dagene rittet arrangeres for å gjøre det tryggere for syklistene.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Vi skal være venner på vegen og ta hensyn til hverandre. Det gjelder både den store lastebilen og personen på sykkelen. Det gjør vi ikke ved å nekte å samarbeide, sier Guttorm Tysnes, regionsjef i Lastebileierforbundet i Hedmark og Oppland.

Guttorm Tysnes

FORNØYD: Guttorm Tysnes i Lastebileierforbundet mener partene har kommet til en fornuftig løsning.

Foto: Halvor Mykleby

På grunn av sikkerheten til syklistene ville «Den store styrkeprøven» stenge E6 og riksveg 4 mellom Trondheim og Oslo for tungtransport i perioden 19.–21. juni, mens rittet blir arrangert. Lastebileierforbundet mente kravet ville bli for dyrt, men har nå moderert seg.

– De som må kjøre mens sykkelrittet pågår gjør det, mens de som har mulighet til å stå rolig den dagen vil gjøre det, sier Tysnes.

Foretrekker stengte veger

Rittleder i Styrkeprøven, Morten Mørk, er fornøyd med at det blir en begrenset mengde lastebiler på vegen.

Morten Mørk

POSITIV: Rittleder i Styrkeprøven, Morten Mørk, ville helst hatt stengte veger, men klager ikke på løsningen de nå har kommet frem til.

Foto: Privat

– Det er ikke tvil om at det beste for oss hadde vært stengte veger, men i og med at vi sykler fra Trondheim til Oslo er dette utfordrende å få til. Vi tror syklistene kommer til å sette umåtelig stor pris på initiativet fra Lastebileierforbundet, sier Mørk.

Han mener forbundet oppfører seg strålende.

– Vi er glade for at de som organiserer store grupper på vegen, og vi som organiserer store grupper syklister, kan snakke godt sammen, sier rittlederen.

Utenlandske lastebiler utfordrende

Lastebileierforbundet forteller at det viktigste for dem var å stoppe et fullstendig forbud mot å kjøre under rittet.

Til tross for at Lastebileierforbundet og Styrkeprøven nå har kommet til en løsning kan det bli et problem med utenlandske lastebiler på vegene.

– Vi håper det vil bli gitt informasjon ved grensepasseringene og at Statens vegvesen bruker sine kanaler for å informere sjåførene. Vi håper vi unngår mest mulig trafikk denne dagen, sier Tysnes.

Styrkeprøven

SKEPTISKE: Det er denne situasjonen arrangørene av Den store styrkeprøven ønsker å unngå. Stor trafikk, og særlig fra tungtransport, utgjør en stor fare for syklistene, mener daglig leder i Styrkeprøven, Morten Mørk.

Foto: NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Busspassasjerer bruker oftere belte

  Statens vegvesen har kontrollert beltebruken i buss denne uka. På bussene som ble kontrollert i Oppland brukte alle belte. I Hedmark var det fem passasjerer som ikke brukte belte og fire av dem ble ilagt gebyr.

  Belte i buss
  Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
 • Offentlig søppeltømming

  Det offentlige skal nå ta over søppeltømminga på Hedmarken. Representantskapet i Sirkula, som eies av kommunene, bestemte det i går. Sirkula tar over søppeltømminga når den midlertidige avtalen med Nortransport går ut seinest i mars neste år.

 • Verdensberømte strykere til Valdres

  Den verdensberømte franske strykekvartetten Quatuor Ebène skal spille under Valdres Sommersymfoni i juni. Før de kommer til Valdres skal de spille i New York, London, Berlin og Amsterdam. Valdres Sommersymfoni startet årlige festivaler i 1994.

  Quatuor Ebene
  Foto: Julien Mignot / Julien Mignot