Nå blir det skøyting i Birken

Birken-arrangøren åpner nå for bruk av friteknikk langs den 54 km lange løypa fra Rena til Lillehammer.

Birkebeinerrennet

NYE TIDER I BIRKEN: Nå kan du velge mellom friteknikk og klassisk.

Foto: Birkebeinerrennet

– Vi har prøvd det to ganger før, i 2003 og 2004, men da slo det ikke helt an. Nå er det gått 12 år, og vi tror at tiden nå er moden, sier daglig leder i Birken, Jo Gunnar Ellevold.

Jo Gunnar Ellevold, leder i Birken AS

PRØVER NYTT TILBUD: Daglig leder i Birken AS, Jo Gunnar Ellevold.

Foto: Dag Kessel / NRK

Han forteller at det ny skøytetilbudet vil være åpent for opptil 1000 deltakere på fredagen, like etter at klassiskrennet har startet.

– Stadig flere bruker skøyting i langrennssporet, og blant unge skiskyttere er det mange som kun bruker skøyteteknikk. Vi vil skape opplevelser for alle, og vil derfor inkludere alle som ønsker å skøyte, sier Ellevold.

Bruker samme løypa

Friteknikk-rennet følger den samme 54 km lange distansen som klassiskrennet, og starter fredag 17. mars på Rena kl. 10.00, halvannen time etter at Fredagsbirken har startet. Hovedrennet går lørdag 18. mars.

– Hele Birken-traséen er så bred at klassisksporet ikke vil ta skade av skøytesporet ved siden av.

Det legendariske Birkebeinerrennet har siden oppstarten i 1932 holdt seg strengt til norske skitradisjoner, og utplassert funksjonærer langs løypa som sjekker om utøvere «jukser» ved å skøyte. Ut fra regelverket kan andre gangs skøyting føre til at de blir disket.

Birken-organisasjonen er under sterkt press for å opprettholde interessen etter at deltakerantallet er blitt redusert de siste årene. Tidligere ble rennet fulltegnet med en gang påmelding startet, nå er det mulig å melde seg på kort tid i forkant.

Kronprins Haakon og Frederik i Birken

HØY KJENDISFAKTOR: Kronprinsene Haakon og Frederik under Birkebeinerrennet i 2016.

Foto: Geir Olsen/BIRKEN